A nap híre (2012.08.09) - A Sziget nem marad fogyasztóvédelem nélkül

Szerdától ellenőrzik a fogyasztóvédelmi felügyelők a Sziget fesztiválra kitelepült vendéglátóhelyeket, az előző napokban tájékoztatókat tartottak a kereskedőknek - nyilatkozta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője az MTI-nek szerdán, a fesztivál helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Szerda reggel óta 49 vendéglátó egységet ellenőriztek a Fővárosi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének munkatársai. Összesen 16 esetben tapasztaltak kisebb hiányosságokat, jellemzően az árak, illetve a mennyiség feltüntetésével kapcsolatosan - közölte Fülöp Zsuzsanna.

forrás: www.tv2.hu

A szóvivő kiemelte: két esetben előfordult, hogy a próbavásárláskor kevesebbet adtak a kért mennyiségnél. Egy esetben nem kapott nyugtát a vevő, ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak jelzi a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az ellenőrzések során a felügyelők vizsgálják az árak és a kiszolgálási mennyiség feltüntetését, a mérőeszközök hitelességét, illetve a próbavásárlásokkal a nyugtaadást, és azt, hogy a megfelelő mennyiséget kapja-e meg a fogyasztó.

Ellenőrzik a mutatványos berendezések üzemeltetőit is. Ezeknél kilencből egy esetben tapasztaltak kisebb hiányosságot, ennek pótlása még szerdán megtörténik - mondta Fülöp Zsuzsanna.

A jogsértéseket jegyzőkönyvben rögzítik. Ha kis- és középvállalkozások első esetben követnek el kisebb jogsértést, akkor a hatóság nem szab ki bírságot. Indokolt esetben eljárást indítanak, a törvény szerint 15 ezertől elvileg több millió forintig terjedhet a bírság - fejtette ki a szóvivő.

Az ellenőrzések folyamatosak, egészen vasárnap estig. Összesen körülbelül háromszáz ellenőrzés várható. A csaknem harminc felügyelő párban végzi a próbavásárlásokat. Sok vendéglátóhely csak az esti órákban nyit ki, de olyankor is lehet fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre számítani, éjszaka és a hajnali órákban is felbukkanhatnak a fogyasztóvédelmi felügyelők - tette hozzá.

A szóvivő azt is elmondta, ha a szigetelők a fesztivál alatt fogyasztóvédelmi jellegű problémával (pl. lemarad a nyugta, a kitöltött italmennyiség nem elegendő a kérthez képest, vagy az árak, cégadatok tévesen vagy hiányosan vannak feltüntetve), akkor célszerű először a vásárlók könyvét elkérni, és a kereskedőnek jelezni a szabálytalanságot. Amennyiben nem sikerül rendezni a dolgot, az NFH saját sátorral van jelen a Sziget civilfalujában (18-as sátor), ahol a hatóság munkatársai adnak felvilágosítást a további jogorvoslat menetéről, de számtalan egyéb, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdésre is válaszolnak.

A nyári idegenforgalmi ellenőrzésekről Fülöp Zsuzsanna elmondta: júniustól július közepéig csaknem 900 kereskedelmi egység ellenőrzését végezték el a felügyelők. A legtöbb hiányosságot a tájékoztatási szabályokkal, az árak vagy az üzemeltető adatainak feltüntetésével kapcsolatban tapasztalták.

A szóvivő szerint visszatérő probléma a fiatalkorúak alkohollal vagy dohánytermékkel való kiszolgálása. Országos szinten 44 ilyen próbaellenőrzést végeztek, 13 esetben tapasztaltak jogsértést.

forrás: http://www.hir24.hu . http://galamus.hu/ .

Share on Tumblr