Veszélyes kerti bútorok

Több rossz minőségű, balesetveszélyes kerti bútort is talált ellenőrzései során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A kültéri bútorok tekintetében ugyanis első alkalommal került sor átfogó piacfelügyeleti ellenőrzésre, ezt a termékkört a korábbi években a hatóság nem vizsgálta. A jótállásokkal és a használati utasításokkal is sokszor volt probléma. A gyártók és a kereskedők nem ismerik teljes körűen a kerti bútorokra vonatkozó előírásokat, ezért az NFH a jövőben is szükségesnek tartja a termékek forgalmazásának ellenőrzését, mivel magas volt a használati útmutatóval kapcsolatos kifogásolások száma, aránya is.

A vizsgálati jelentés szerint 207 kereskedelmi egységben ellenőrizték a szakemberek a forgalmazás feltételeit, és a forgalmazók 33,8 százalékánál, 70 üzletben találtak szabálytalanságot.

A próbavásárlások során egy helyen nem adtak nyugtát, öt esetben hiányos volt az árfeltüntetés, egy üzletben pedig valótlan tájékoztatást közöltek az eladási árról. A kerti bútorokhoz is kötelező jótállási jegy átadásával és annak tartalmával összefüggésben 59 esetben állapítottak meg hiányosságot a fogyasztóvédelmi szakemberek.

A piacfelügyeleti eljárás során 1348 fajta, összesen 14 ezer 270 kültéri bútor ellenőrzését végezték el a hatóság szakemberei, 6096 terméknél kifogásolták a nem megfelelő tájékoztatókat, azonosító jelöléseket, például a karbantartásról, tisztításról, a kerekekkel rendelkező pihenőágyak terhelés alatti mozgatásáról.

Az ellenőrzés során 15 kerti bútor - 9 szék, 4 pihenőágy, 2 asztal - laboratóriumi vizsgálatát is elvégezték, és kimutatták, hogy a biztonsági követelményeknek 8 termék nem felelt meg, mert használat során veszélyezteti a felhasználó egészségét, biztonságát.

A felügyelőségek 82 esetben kötelezték a kereskedelmi egység üzemeltetőjét a hiányosságok megszüntetésére, ami 2634 termékre vonatkozott. Fogyasztóvédelmi bírságot 126 esetben szabtak ki, 9sszesen 21 millió forintot meghaladó értékben. Feltételhez kötötték 4983 termék forgalmazását. A forgalomból kivonást 22 terméknél, a forgalomból visszahívást 11 terméknél rendeltek el a fogyasztóvédők, és 58 esetben más hatósághoz irányították az ügyet.(http://www.hirado.hu/.)

A vizsgálati jelentésről bővebben itt olvashat.

Share on Tumblr