A nap híre (2012.11.13) - Elindult az NFH új, gyerekeknek szóló interaktív kezdeményezése, az „Okoskosár” honlap!

 

„Okoskosár segít, avagy tudatos vásárlás óvodás kortól az okosboltban.”

A mai napon elindult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) új, gyerekeknek szóló interaktív kezdeményezése, az „Okoskosár” honlap. A hatóság a mai kornak megfelelő csatorna, az internet segítségével a www.nfhokoskosar.hu weboldalon szeretne szerepet vállalni a gyermekek tudatos fogyasztóvá válásában. A kezdeményezés elsődlegesen az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és játékos megközelítéssel kívánja felhívni a figyelmet a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra.

Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014-ig szóló feladatterv végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló 1011/2012. (I. 23.) Korm. határozat kiemelten említi, hogy a tudatos fogyasztóvá válás elősegítése a gyermekkorúak, a tanköteles korúak körében kiemelt feladat.

A fogyasztóvédelmi hatóság eddig is kiemelt feladatként kezelte a fiatalkorúak, gyermekkorúak tudatos fogyasztóvá válását, ennek érdekében előadásokkal, laboratóriumi nyílt napokkal és fogyasztóvédelmi vetélkedőkkel igyekezett elősegíteni a fogyasztóvédelmi ismeretek széleskörű terjesztését.

 

Az www.nfhokoskosar.hu internetes portál – elsőként és egyedülállóan – óvodás és alsó tagozatos gyermekek számára készült. Fogyasztóvédelmi szempontból kiemelkedően fontos ez a célcsoport, tekintve, hogy a gyermekek ezekben az években a legfogékonyabbak új ismeretekre, így meghatározó, milyen pozitív mintákkal találkoznak ebben az időszakban.

Mindemellett a gyermekek – életkori sajátosságok miatt – egy kiszolgáltatott korcsoport, így rajtuk keresztül a szülőket is szeretnénk elérni az együtt tanulás szórakoztató formájában. Mindezt, a korosztály tanulási képességeit figyelembe véve, látens és játékos módon oldjuk meg, úgy, hogy a program szerves részét képezze az egészségre és a környezettudatos viselkedésre való nevelés egyaránt.

Az NFH Okoskosár honlap indításával a fogyasztóvédelmi hatóság a legfiatalabb rétegek oktatását, játékos módon való tanítását célozta meg, különös tekintettel a 3 és 10 év közötti gyermekek célcsoportjára. A legfiatalabb réteg fogyasztóvédelmi ismereteinek bővítésében nagy kihívás, hogy a 3 és 6 év közötti gyermekek olvasni nem tudnak még, így számukra csak játékos megközelítéssel van mód felhívni a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.

Ezért ennek a célcsoportnak a honlap olyan tartalmi anyagrészeket tartalmaz, mint lapozható, hangos mesekönyv, online kifesthető színező, Okosbolt – melynek jó és rossz figurái elmondják magukról, hogy miért érdemes velük foglalkozni, vagy miért lehetnek veszélyesek a kisgyermekek számára. A gyermekekhez Pici Lili és FogyaszTóni – az Okoskosár főszereplői szólnak, hogy minél közelebb kerüljenek a látogatók világához.

A már olvasni tudó kisiskolások hasznos tanácsokkal, érdekes tényekkel találkozhatnak, változatos játékok keretében ismerkedhetnek meg közelebbről az Okoskosár figuráival, valamint gyermektotó keretében tesztelhetik fogyasztóvédelmi tudásukat, fejleszthetik képességeiket.

Mindkét korosztály számára tervez a hatóság pályázatokat, mellyel a kisgyermekek kifejezhetik a fogyasztóvédelem területén saját bölcsességeiket, akár rajzpályázat, akár a későbbiekben meseíró pályázat keretében.

A kisgyermekek jellemzően szülői segítséggel és felügyelettel használják az internetet, ezért a felnőttekre is gondolva a honlap olyan anyagokat is tartalmaz, melyeket kisgyermekes szülőként nagy hatékonysággal tudnak hasznosítani a mindennapi életben.

Ennek keretében számos kérdés vár a felnőttekre a fogyasztóvédelmi kvízben, de megismerkedhetnek hasznos tanácsokkal az energiával, élelmiszerrel, a Föld készleteivel kapcsolatos takarékoskodás területén, a veszélyes termékek listáját egy kattintással elérhetik, a biztonságos vásárlás, internetezés szabályairól szerezhetnek bővebb ismereteket, vagy akár más szülőkkel oszthatják meg tapasztalataikat, tanácsaikat a „Társalgó” elnevezésű látogatói fórumon keresztül.

Ismerje meg Ön is új kezdeményezésünket!


www.nfhokoskosar.hu

Share on Tumblr