Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékek

A kisgyermekek a használat során, a ruháikra rávarrt vagy ragasztott díszítéseket, flittereket, strasszokat, gyöngyöket könnyen leszedhetik a ruháikról, a szájukba vehetik és ezek az apróelemek a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek a kisgyermekekre nézve. Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2013. március 25. és június 14. között vizsgálat alá vonta a kérdéses termékkört.

A Mechanikai és Villamos Laboratórium az apró díszítések felerősítési szilárdsági vizsgálatát 32 termék esetében végezte el. A vizsgálati eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 31 termék esetében az apró díszítések – strasszok, gyöngyök, szegecsek stb. – a kelme felületéről igen kis erő hatására leváltak, vagyis 1 termék kivételével valamennyi gyermekruha e szempontból a fulladásveszély súlyos kockázatát jelentheti a gyermekek részére.

A mintavételezett gyermekruhák közül 4 terméknél került megállapításra, hogy azok a nem megfelelően alkalmazott díszítésekből adódó fulladásveszélyen kívül az összehúzó-zsinórok és végződések miatt balesetveszélyt is jelenthetnek a gyermekeknek.

 

Vámriasztás alapján további 198 db fulladásveszélyes gyermekruha vámkezelését tiltotta meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A nem biztonságos csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékek esetében a Hatóság elrendelte azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a jövőben is kiemelt feladatának tekinti, hogy a legkiszolgáltatottabb korosztály számára forgalmazott termékek biztonságosak legyenek, ezért továbbra is szükségesnek tartja a következő években a rendszeres, átfogó, hatékony ellenőrzéseket, termékbiztonsági vizsgálatokat, a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

A nem biztonságos csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékeket és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékeket az alábbi linken éri el.

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/veszelyes_1

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, kérjük, jelentse nekünk.

 

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

 

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Share on Tumblr