Mire figyeljünk lecsófőzésnél? Programajánlóval

Sokunk kedvenc nemzeti étke a lecsó, amelyet meglehetősen egyszerű jól elkészíteni – különösen megfelelő, jó minőségű alapanyagokból. Most szeptemberben, különösen nagy szezonja van a lecsófőzésnek, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy szeptember utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre Székesfehérváron a IX. Lecsófőző Vígasság. De milyen alapanyagokat érdemes használni a főzéshez? Ebben segít a fogyasztóvédelmi hatóság 2013. év során nyert tapasztalata a kolbászok és sütnivaló kolbászok vizsgálata területén.

A hatóság 23 db „kolbász”, „sütnivaló kolbász”, illetve „parasztkolbász” megnevezésű terméket vont ellenőrzés alá, hogy megvizsgálja, a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt követelmények teljesülnek-e az adott termékek megnevezésének tükrében.

A fehérje-, zsír-, víztartalom értékekre, illetve az ezekből számolt víz/fehérje, zsír/fehérje hányados értékekre előírt élelmiszerkönyvi követelményeket valamennyi vizsgált „kolbász”, illetve „parasztkolbász” megnevezésű termék teljesítette, azonban a sütnivaló kolbászok 25%-a nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Ez utóbbiak közül egy termék a 60%-ban maximalizált víztartalom határértéket lépte túl jelentősen, míg más termék az Élelmiszerkönyv által meghatározott maximális zsírtartalom értéket haladta meg kirívóan: a legfeljebb 35%-ban rögzített mennyiség helyett a hatóság laboratóriuma közel 48%-os zsírtartalom mennyiséget mért a termékben.

Mindemellett jelölési nemmegfelelőség is feltárásra került a laboratóriumi vizsgálatok alapján, ugyanis egy „parasztkolbász” megnevezésű termék a címkén jelölt 33,6 g/ 100 g értékkel szemben 49 %-os zsírtartalommal rendelkezett, mely által a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megvalósulása igazolódott. (A felsorolt jogsértésekkel kapcsolatban a szükséges intézkedések megtétele megtörtént.)

A fentebbi vizsgálatok eredményei – más egyéb, húskészítményekre vonatkozó eredményekkel egyetemben – az előzőekben is említett, IX: Fehérvári Lecsófőző Vígasságon is bemutatásra kerülnek a hatóság által az érdeklődők számára, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

Az NFH által végzett, további vizsgálatok és összehasonlító vizsgálatok összefoglalói az alábbi linkeken érhetőek el:

http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/vizsgalati/2013_ellenorzes

http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/vizsgalati/tesztek

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

Share on Tumblr