A nap híre (2014.05.07) - Az éjszakai fények veszélyei

Ha éjszaka felkelünk, nem szeretünk nagy fényt kapcsolni, mert a szemünk hozzászokott a sötéthez, és ilyenkor bántó az erős fény. Ahol viszont nagyon sötét van, de szeretnénk eljutni a lakás egy másik pontjára, ott jó szolgálatot tesz egy éjjeli fény, amely csak egy gyenge fényt ad, pont annyit, hogy eltaláljunk a kívánt helyre, és megtaláljuk, amit keresünk, és nem utolsó sorban elkerülhetjük a bútorok sarkába, lábába való ütközést vagy megbotlást.

A villamos készülékek, amelyek hálózati feszültségről működnek sok esetben okozhatnak baleseteket, így ennél a termékkörnél is vannak problémás pontok. >

Tekintse meg a TV2 Tények témában készített felvételét!

 

forrás: www.tv2.hu

Ezeket a lámpákat legtöbbször hozzáférhető helyen helyezzük el – pl. egy fali aljzatban –, ezért fontos, hogy a készülék kialakítása ne olyan legyen, hogy azt a gyerekek játékszernek nézzék. Sok ilyen lámpatest formáz kisállatot, mesefigurát, vagy csak nyomatként szerepel rajta, amitől a gyermek számára vonzóvá válik.

Másik fontos követelmény, hogy az izzót ne lehessen kicserélni a már hálózatra csatlakoztatott lámpatesten. Ezt a követelményt legegyszerűbben úgy oldják meg, hogy a burát, ami lehetővé teszi az izzóhoz való hozzáférést, csak a hálózatról leválasztott állapotban lehet leszerelni illetve eltávolítani. Ennek ellenére ez a kifogásolt termékeknél a jellemző hibák között van.

A szinte kizárólag szigetelő anyag burkolatú lámpatesteken alapkövetelmény, hogy a foglalat és annak környezetében ne lehessen megérinteni a feszültség alatt lévő fém részeket. Vonatkozik ez a burkolat illesztéseire is, amelyeknél szinte láthatatlanul veszélyesen közel kerülhet a feszültség alatti rész a megérinthető felülethez. A tapasztalatok szerint a vizsgálatok során előfordul megérinthető feszültség alatt levő kiálló foglalatrész, lámpafej is, ami áramütést okozhat.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a burkolat megfelelő szilárdságát, valamint a lámpatest tömegét, amely káros nyomatékot fejthet ki a csatlakozó aljzatra.

Ezeknél a termékeknél a lámpatestből alakítják ki a csatlakozódugót, így a készülék közvetlenül a hálózati csatlakozó aljzatba dugaszolható. Az ilyen csatlakozó dugónak lényeges méreteit és jellemzőit tekintve éppen úgy meg kell felelni az előírásoknak, mint a vezetékre szerelt dugónak.

Nem egy készülék izzója E12 menetű és ezért nem csereszabatos (szabványos: E14).

Az elmúlt időszakban vizsgált 9 fajta irányfény egyike sem felelt meg a szabvány követelményeinek.

Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja a kérdéses termékkört.

A nem biztonságos éjszakai lámpák esetében a Hatóság elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A veszélyes termékek magas aránya miatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését, termékbiztonsági vizsgálatokat, a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

A már letiltott irányfényeket ezen a linken találhatja.

A nem biztonságos készülékeket és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek az alábbi linken érhetőek el:

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/veszelyes_1

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, kérjük, jelentse nekünk az alábbi linken található tájékoztatás szerint:

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

Share on Tumblr