Jótállás, szavatosság, fogyasztói panaszkezelés – a módosult jogszabályok tükrében kereskedőknek

A jótállás, a szavatosság terén bekövetkezett jogszabályi változások és a fogyasztói panaszkezelés került középpontba a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közösen szervezett előadásán. Zömében kiskereskedelmi tevékenységet folytatók fogadták el a meghívást, akiket részletesen tájékoztatott a módosult szabályokról is a konferencia előadója.

Jótállás, szavatosság, fogyasztói panaszkezelés – a módosult jogszabályok tükrében kereskedőknek címmel rendezett konzultációval egybekötött előadást a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A rendezvényen a kamara önkéntes tagjai, a kamarai nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások és más vállalkozók, résztvevők foglaltak helyet, akik részletes tájékoztatást kaptak a téma kapcsán.

Az előadás a kiskereskedelmi tevékenységre fókuszált, és olyan információk hangoztak el, amiket jó ismernie egy kereskedőnek. Nem árt tudnia, mikor jön létre szerződés fogyasztó és vállalkozás között, vagy, hogy ki is a fogyasztó.

Dr. Ütő Kristóf Benjámin, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztályának jogásza tájékoztatójában szót ejtett a szavatosságról, a jótállásról és az önkéntes jótállásról is.

- A minőségvédelmi eszközök a kellékszavatosság, a jótállás vagy garancia, ami lehet kötelező vagy önkéntes, és a termékszavatosság, ami az új Ptk. életbe lépésével létrejött új elem, bár ez utóbbi a gyártót kötelezi – tudatta dr. Ütő Kristóf Benjámin.

Szó volt a minőségi kifogások kezelésről: mi a teendő akkor, a fogyasztó hibás termékkel tér vissza, milyen lépéseket kell tenni a panaszkezelés kapcsán, abban az esetben, ha a fogyasztó a vállalkozás magatartását kifogásolja, például az eladó magatartását, vagy éppen a polcok tisztaságát. Mindemellett a vásárlók könyvéről is tájékoztatást adott az előadó. 

forrás: http://hir6.hu .

Share on Tumblr