Megfelelőnek bizonyultak a vizsgált gluténmentes termékek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20 gluténmentes terméket, liszt és kenyér mellett müzliket, kekszeket és söröket is ellenőrzött. A vizsgálat kedvező eredménye, hogy mindegyik termék megfelelőnek bizonyult a laboratóriumi vizsgálat során.

A gluténérzékenyek számára készülnek az úgynevezett „gluténmentes” jelölésű termékek, amelyek egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmazhatnak glutént. Az élelmiszerek gluténmentességére vagy csökkentett gluténtartalmára vonatkozó tájékoztatási követelményeket egy uniós rendelet tartalmazza, mely alapján érdemes tudni, hogy a címkén csak akkor kerülhet feltüntetésre a gluténmentesség, ha meghatározott érték alatt van az adott termékben a gluténtartalom. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés erre, tehát a termékek címkéjén nyújtott tájékoztatás megfelelőségére, valamint a rosttartalomra irányult, élelmiszerbiztonsági kérdésekre ugyanakkor nem.

A laboratóriumi vizsgálat során összesen 20 gluténmentes élelmiszer laboratóriumi ellenőrzése történt meg, mind a termékek gluténtartalma, mind a magasabb rosttartalom tekintetében. Minden termék megfelelt a követelményeknek, azaz gluténtartalmuk a jogszabályban előírt határérték alatti volt és rosttartalom esetében is megfeleltek a tápérték táblázatban feltüntetett értéknek.

A vizsgálat eredményei innen érhetők el.

A gluténérzékeny fogyasztók a vásárlás során lényegében a címkén szereplő információk alapján választhatják ki a számukra megfelelő terméket, ezért a fogyasztóvédelem kiemelt figyelmet fordít a jelölések megfelelőségének rendszeres vizsgálatára.

Címkék: 
Share on Tumblr