Jó eredmények születtek a sűrített paradicsomok vizsgálatán

A sűrített paradicsom elengedhetetlen alkotója a nyári szezon olyan közkedvelt ételeinek, mint a töltött paprika és a paradicsomleves. A nyári főszezonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma 15 sűrített paradicsom terméket ellenőrzött. A laboratóriumi vizsgálat kedvező eredményt hozott, mindegyik termék megfelelőnek bizonyult.

A laboratóriumi eredmények alapján, a Magyar Élelmiszerkönyvnek való megfelelőség mellett, értékelésre kerültek a vásárlók szempontjából fontos ár/érték arányok is. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem az élelmiszerbiztonságra, hanem a termékek címkéjén nyújtott tájékoztatás megfelelőségére irányult. A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a sűrített paradicsom finoman áttört paradicsom levének besűrítésével előállított, hőkezeléssel, sóval vagy engedélyezett tartósítószerrel tartósított termék. A laboratórium a sótartalmat, a pH-értéket és a szárazanyag-tartalmat vizsgálta. A szárazanyag-tartalom szorosan összefügg a sűrítmény töménységével, ezért érdemes a címkén feltüntetett ref.% értéket figyelni. Minél magasabb ez az érték, annál kevesebbet kell az ételhez tenni a termékből, vagyis annál gazdaságosabb a felhasználása. Ha a feltüntetett ref.% alapján választunk sűrített paradicsomot, legalább 18-20 ref.% töménység esetén nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés a főzés során.


Az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában végzett ellenőrzések alapján megállapítható, hogy mind a 15 sűrített paradicsom konzerv eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, az olcsóbb árkategóriába tartozó termékek is megfeleltek az előírásoknak.
A vizsgálat eredményei lent érhetők el.


Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal, hogy a vásárlók az üzletekben az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak.

Címkék: 
Share on Tumblr