,,Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet” kapott a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolája

Az országban ötvenhetedikként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig ötödikként vehette át a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címről szóló elismerő oklevelet a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolája.

 

Az oklevelet Péter István, az iskola igazgatója vette át Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkártól. Az intézmény vezetője köszöntő beszédében kiemelte, hogy „Fogyasztói társadalomban élük, és sokan azt hiszik, minél több dolgot halmoznak fel, annál boldogabbak lesznek, ám ennek éppen az ellenkezője az igaz: a vásárlás okozta boldogság gyorsan elmúlik”, valamit Josef Millert idézte: ,,Az vagy, és az leszel, amit eszel, iszol, olvasol, látsz, hallasz, gondolsz, megcselekszel folyamatosan. A testi és szellemi táplálékod határozza meg, hogy milyen a jelened, s hogy milyen lesz a jövőd.”

 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár rámutatott, hogy a fogyasztóvédelem kötelező jelleggel nem jelenik meg az iskolai tananyagban, ám alternatív módon beépíthető: a díjazott intézmények éppen ezt teszik annak érdekében, hogy a fiatalokat tudatos fogyasztóvá neveljék. Ez azért különösen fontos, mert ők azok, akik az internetet használva a vásárlásaik nagy részét már az online-térben bonyolítják, így tudniuk kell, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Helyettes államtitkár asszony hozzátette, hogy ebben nagy segítséget jelentenek azok az előadások, amelyeket a fogyasztóvédelmi szakemberek és a rendőrség munkatársai tartottak nekik és felhívták a figyelmüket a netes vásárlás buktatóira, de az árubemutatók jelentette csapdákra vagy az adatvédelemmel összefüggő problémákra is. Hatékony fogyasztóvédelem nem létezik tudatos fogyasztók nélkül és biztos abban, hogy a Kállay-iskola diákjai ezen a téren óriásit léptek előre .

 

A Mátészalkai Szakképzési Centrum főigazgatója, Rostás János szerint a Kállay szakközépiskola jó úton jár: ezt jelzi a mostani elismerés és a Szakma Sztár Fesztiválon elért kiváló eredmények is. Az iskola pályázatában megvalósított három szempont a felelős és biztonságos internet és közösségi média használatra nevelés, a pénzügyi ismeretek megalapozása, együttműködés fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező állami szervekkel, békéltető testületekkel és civil szervezetekkel, vállalása pedig a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztése volt.

 

 

Share on Tumblr