A fogyasztóvédelem farsang idején is ügyel a gyermekek biztonságára

Az év ezen időszakában kerül sor a bölcsődei, óvodai és iskolai farsangokra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat célja a farsangi maszkok és jelmezek biztonságának vizsgálata.

A farsangi szezonra való tekintettel az ITM akkreditált laboratóriuma összesen 20 maszk, jelmez, paróka és fejdísz égési tulajdonságát vizsgálta meg, figyelemmel arra, hogy például a tortán lévő égő gyertya közelében rendkívül hamar meggyulladnak, hevesen égnek és ezáltal súlyos égési sérülést okozhatnak.

Az ITM Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja ezeket a termékeket, mivel az égési tulajdonságok csak laboratóriumban határozhatók meg.

A laboratóriumi vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a vizsgált 20 db termék 40%-a, azaz 8 db égési tulajdonságai nem felelnek meg a követelményeknek, így égési sérülés súlyos kockázatát jelentik a gyermekek számára.

A vizsgált műanyagból készült álarcok – amelyek készülhetnek merev, félmerev, gumiszerű vagy szivacs­szerű formázott műanyagból – általában megfelelnek az előírásoknak, de az idei ellenőrzés is talált egy-egy habosított műanyag és vékony anyagú, silány minőségű maszkot, amelyek nem feleltek meg a követelményeknek.

Az ellenőrzés során mind az állatokra hasonlító maszk, mind a kiegészítőket tartalmazó jelmez megbukott a vizsgálaton, mivel ezen termékek vizsgálata során egyik esetben sem szűnt meg az égés önmagától. A farsangi parókák esetében nyolc termékből öt (62,5%) bizonyult veszé­lyesnek.

Az előző években a legveszélyesebb­nek ítélt fólia anyagú jelmezt csak egy helyen találtak a kormányhivatalok munkatársai, amely azonban az elmúlt évben bevizsgált, és megfelelőnek talált darab volt. Új termékként jelent meg a jelmezeknél a fémszerű fényes nyomatú anyag, amellyel kapcsolatban a vizsgálat problémát nem tárt fel.

A nem biztonságos termékekkel kapcsolatosan a fogyasztóvédelmi hatóság nyolc esetben rendelte el a termék forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását, annak érdekében, hogy a termékek lekerüljenek az üzletek polcairól. A vizsgált termékek erről a hivatkozásról érhetők el.

A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék a piacról a veszélyes termékeket. A laboratóriumi vizsgálatok azért fontosak, mert számos veszélyforrás minden igyekezet és körültekintés ellenére sem állapítható meg pusztán ránézéssel a vásárlás során. A fogyasztóvédelem rendszeres ellenőrzéseivel, aktív jelenlétével biztosítható, hogy a gyermekek részére a farsang valóban a gondtalan szórakozás időszaka legyen.

Címkék: 
Share on Tumblr