Kitől vásároljunk belépőjegyet és kit érdemes elkerülni? – fogyasztóvédelmi jó tanácsok

Túlárazott jegyek, érvénytelen belépők, pórul járt vásárlók, koncertek és sportesemények, amelyekre nem jutott be a fogyasztó és csak a bosszúság maradt. Mindez elkerülhető tudatos vásárlással és körültekintéssel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a fogyasztóvédelmi hatósággal együtt a 2019. év során is kiemelt figyelmet fordít az online kereskedelem ellenőrzésére, így a nagy népszerűségnek örvendő, a különböző fesztiválokra, sporteseményekre jegyeket értékesítő cégekre is. A fogyasztóvédelmi hatóság és az ITM IT laboratóriuma ilyen esetekben a vállalkozások tájékoztatási kötelezettségeinek betartását és a vásárlók megtévesztését vizsgálja.

A legtöbb panasz egy internetes keresőoldalakon általában első helyen ajánlott, Európai Unión kívüli svájci társasággal kapcsolatos, amely közvetítői szolgáltatást nyújt a jegyek továbbértékesítőjeként. Azaz nem az adott esemény szervezőjeként, vagy a jegyek hivatalos viszonteladójaként végzi tevékenységét, így téve lehetővé a jegyek magánszemélyek közötti adásvételét. A jegyüket értékesíteni kívánó személyek meghirdethetik a weboldalon az eladó jegyeiket, és ezeket tudják az érdeklődők megvásárolni. A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai alapján az internetes oldallal kapcsolatos panaszok egy része azzal kapcsolatos, hogy a megvásárolt jegyek érvénytelenek, és nem tudnak vele bejutni az esemény helyszínére. Több panaszos a foglalás során növekvő jegyárakat kifogásolja a jegyár mellett felszámolt járulékos költségek miatt, valamint azt, hogy a hivatalos jegyértékesítő által kibocsátott jegyen szereplő ár jóval alacsonyabb, mint amit ő a honlapon kifizetett a jegyért.

A vásárlóknak javasoljuk, hogy a kellemetlenségek és anyagi veszteségek elkerülése érdekében a különböző kulturális és sportrendezvényekre

  • közvetlenül a szervezőnél vagy a szervező által kijelölt „hivatalos” jegyértékesítő partnereknél, illetve

  • a közismert jegyértékesítő honlapokon vásároljanak belépőjegyet.

  • A jegyek fotóját, különösen a vonalkódot vagy a QR-kódot ne osszák meg harmadik személlyel és

  • közösségi oldalakon sem szerencsés szerepeltetni ezeket a visszaélések elkerülésének érdekében, tekintettel arra, hogy egy jeggyel csak egyszer lehet belépni egy rendezvényre. Mindezekre már hazai előadók és hivatalos jegyértékesítő cégek a koncertek és egyéb rendezvények hirdetéseiben külön is felhívják a jegyvásárlók figyelmét.

  • A jegyek vásárlásával szolgáltatást veszünk igénybe, ekkor is olyan körültekintéssel szükséges eljárni, mint ahogyan egy termék vásárlása esetén már megszoktuk.

  • A vásárló az értékesítési oldalt ne feltétlenül az alapján válassza ki, hogy az az internetes kereső oldalon kiemelt helyen szerepel. Több ilyen jellegű, továbbértékesítési platformot biztosító cég nagy árréssel vesz részt a jegyek újraértékesítésében, ezért lehetősége van a keresőoldalakon akár az első találati helyet megvásárolni, sokszor a hivatalos jegyértékesítő cég előtt.

  • Fontos tájékozódni arról, hogy mely vállalkozások látnak el hivatalos jegyértékesítői tevékenységet.

  • Javasolt a rendezvény helyszínének honlapján szereplő tájékoztatásokról, még jóval a rendezvény időpontját megelőzően, a jegyvásárlás előtt tudomást szerezni.

  • Fontos kiemelni azt is, hogy a továbbértékesített jegyeken a hivatalos jegyárusító cégek logója szerepel, azonban panasszal ahhoz a vállalkozáshoz kell fordulni, ahol a vásárlás megtörtént.

A tudatos vásárlói magatartás kiemelt szerepet játszik az esetlegesen később adódó problémák elkerülésének érdekében. Ha mégis megtörténik a baj, azaz átverik a vásárlót, nem jut be az eseményre, vagy nem jut hozzá a jegyhez, a lakóhelye szerinti járási hivatalnál érdemes bejelentést tennie, amelynek elérhetőségei a www.jarasinfo.gov.hu honlapon található meg, csalás gyanúja esetén pedig feljelentés tehető az illetékes rendőrkapitányságon is. Ugyancsak igénybe vehetik a bajba jutott vásárlók az ingyenes, gyors és egyszerű eljárást lefolytató békéltető testületek eljárását. Továbbá más EU-s országban, Izlandon vagy Norvégiában székhellyel rendelkező jegyértékesítő vállalkozásokkal szembeni panaszok esetén a fogyasztók az ITM szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ segítségét is kérhetik.

A jegyértékesítő cégekkel kapcsolatos panaszok alapján a fogyasztóvédelmi hatósági eljárás folyamatban van. Online vásárlással kapcsolatban kifogásolt oldalakat a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu hivatkozáson találhatók, vásárlás előtt érdemes itt tájékozódni.

A fentiekből látható, hogy online vásárlás esetén tudatos döntések meghozatalával, kellő körültekintéssel sok későbbi kellemetlenséget, anyagi veszteséget meg lehet előzni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium továbbra is elsődlegesnek tartja az online kereskedelemben a magyar fogyasztók érdekvédelmét, jogainak megóvását, melyet aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel kíván továbbra is biztosítani.

 

 

Címkék: 
Share on Tumblr