Változások a határon átnyúló kereskedelemben

Miközben az online vásárlások aránya egyre növekszik, a határon átnyúló vásárlások száma ettől elmarad, sok esetben nem a vásárlók fenntartásai miatt, hanem mert az adott tagállamban lévő webáruházhoz a másik tagállambeli fogyasztó nem fér hozzá. A területi alapú korlátozás angol elnevezése az ún. geoblocking. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok esetben blokkolják a honlaphoz történő hozzáférést, átirányítják más honlapra, vagy azért nem vásárolhat a vevő, mert a vásárláshoz használt bankkártyáját másik országban állították ki. Nem egyszer előfordul, hogy kedvezményes belépőjegyet azért nem vásárolhat más országban, mert nem annak az országnak az állampolgára.

 

Mivel a fogyasztók megkülönböztetésének minden formája elfogadhatatlan, ezek a korlátozások akadályozzák a piac működését, így e kérdés szabályozására volt szükség. A vevő indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozással szembeni fellépésről szóló európai uniós rendelet célja, hogy védelmet biztosítson a fogyasztók számára az állampolgárságuk, lakóhelyük miatti diszkriminációval szemben áruvásárlás vagy szolgáltatás igénybevétele esetén.

 
A 2018. december 3-tól tilos a fogyasztók következő megkülönböztetése határon átnyúló vásárlás esetén:
 
  • a kereskedő blokkolja a vásárló weblaphoz való hozzáférését (egyáltalán nem elérhető a magyar fogyasztó számára a külföldi weboldal);
  • a vásárló automatikusan átirányításra kerül egy másik honlapra, ahol esetleg rá más árak vonatkoznak; (pl. a magyar vevőt visszaküldi ugyanazon cég német honlapjáról a magyar felületre) az új szabályozás értelmében a vevőnek ezentúl kifejezetten hozzá kell járulnia az átirányításhoz és még a hozzájárulás után is elérhetőnek kell maradnia a kereskedő másik honlapjának is;
  • a vásárlást azért nem lehet befejezni, mert a kereskedő elutasította azt a kártyakibocsátás helye miatti okból; (pl. a német webáruház ugyan elfogad egy bizonyos típusú bankkártyát, azonban a magyar vásárló ilyen típusú bankkártyáját azért nem fogadja el, mert azt nem Németországban bocsátották ki);
  • külföldi nyaralás során kedvezményes belépőjegy vásárlását (pl. családi kedvezmény igénybevételét a magyar látogatók részére egy spanyol cég azért tagadja meg, mert a vevő nem rendelkezik spanyol állampolgársággal/lakóhellyel).
Kiemelendő, hogy a kereskedő továbbra is kínálhat eltérő árakat különböző országokban, valamint az árut nem kell kiszállítania egy olyan tagállamba, ahová egyébként nem szállít. Ez esetben a vásárló dönthet arról, hogy megrendeli a terméket például az olasz webáruházból és maga gondoskodik annak szállításáról.
Fontos tehát, hogy a webáruház egyértelműen tájékoztasson arról, hogy a saját országán kívül más tagállamba nem, vagy csak bizonyos tagállamokba vállal szállítást, hogy a vásárló a rendelés előtt dönthessen arról, hogy abban az esetben is szüksége van-e a termékre, ha saját magának kell gondoskodnia a szállításáról.
Megjegyzendő, hogy ezek az előírások nem vonatkoznak a letölthető zenékre, filmekre, e-könyvekre és online játékokra, valamint a televíziós műsorszórásra, tehát a digitális média tartalmakkal kapcsolatban továbbra sem tiltott a vásárlók földrajzi alapon történő megkülönböztetése.
 
A vásárlások során tapasztalt lakóhely vagy állampolgárság szerinti megkülönböztetésekkel kapcsolatos panaszokkal az Innovációs és Technológiai Minisztériumon belül működő Európai Fogyasztói Központhoz fordulhatnak a fogyasztók, az info@magyarefk.hu e-mail címen.  Fogyasztóvédelmi hatósági eljárást a Pest Megyei Kormányhivatalnál (PMKH) kezdeményezhetnek azok a fogyasztók vagy vállalkozások, akik területi alapú megkülönböztetés miatt nem tudtak vásárolni. A PMKH elérhetősége: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest.
Címkék: 
Share on Tumblr