Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola lett a dunaújvárosi Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola

Fejér megyében elsőként a dunaújvárosi Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola érdemelte ki a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.  A díjat Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át Zemankó Zoltánnak, a Dunaferr iskola igazgatójának 2018. január 30-án.

 


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016 óta hirdeti meg a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázatot, melynek során azon iskolákat díjazza fogyasztóvédelmi szakterület, amelyek minél jobban beillesztik a fogyasztóvédelmi ismereteket a tananyagba. Keszthelyi Nikoletta elmondta, fontos, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzenek a fiatal fogyasztók az e-kereskedelem, a digitális vásárlás területén, illetve a jövő vállalkozói számára kialakítsák a fogyasztóbarát szemléletmódot. A Dunaferr iskola országos szinten harminchatodikként, a megyében pedig elsőként kapta meg a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.
Az ünnepségen jelen volt többek között dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője, Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, és Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője.
Mint azt Zemankó Zoltán igazgató elmondta, büszkeséggel tölti el az intézményt, hogy az iskolában folyó szakmai képzés mellett az oktató-nevelő munka is elismerést kap. Kiemelte, hogy az iskola valamennyi évfolyamának tananyagában szerepel a tudatos fogyasztásra való nevelés. Olyan innovatív technológiákat és megújuló energiákat helyeznek előtérbe a gyakorlati képzések során is együttműködő partnereikkel, amely a fenntartható jövőt jelentik.


Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő elmondta, mindig nagy öröm, ha a térség sikereket ér el, majd megköszönte az iskola vezetésének azt a munkát, amellyel kiérdemelték a címet. Arról is szólt, hogy nem kell fogyasztóvédelmi szakemberekké nevelni a fiatalokat, de fontos, hogy rendelkezzenek annyi információval, amellyel elboldogulnak a mai modern világban, amelyben természetes dolog például az internetes vásárlás.
Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy minden iskolának megvan a maga feladata, szakterülete, de az is fontos, hogy olyan ismeretekkel rendelkezzenek a diákok, amely segíti őket a mindennapi életben. Hangsúlyozta, a környezettudatos gondolkodás elősegítésében élen kívánnak járni.
Az elismerő oklevél átadása után a Centrum Kórus fiataljai énekeltek, majd a szakképzés helyzetéről, lehetőségeiről tanácskoztak a vezetők.

Az átadáson készült felvétel megtekinthető itt.

Share on Tumblr