Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címmel büszkélkedhet az Encsencs–Penészlek–Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye

Ne csak a mobilod legyen okos, amikor vásárolsz!

 

Ne csak a mobilod legyen okos, amikor vásárolsz!

Penészlek – Bölcs dolog tisztában lenni a vásárlásra csábító reklámok mögött megbúvó veszélyekkel.

Fogyasztói tudatosságra nevelő címmel büszkélkedhet az Encsencs–Penészlek–Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye. Az elismerést 2017. november 16-án Keszthelyi Nikoletta, az Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára nyújtotta át Hajdu Henrietta tag­intézmény-vezetőnek, majd elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tavalyi tanév kezdetén hirdette meg először a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola elnevezésű pályázatot, melynek keretében azokat az oktatási intézményeket díjazzák, amelyek „ügyesen becsempészik” a fogyasztóvédelmi ismeretek terjesztését a köznevelésbe. Az iskolában tudatos internet használatra, pénzügyi ismeretekre tanítják a diákokat, valamint a fenntarthatóságra nevelés terén is kiemelkedő munkát végeznek.

Életre nevelő ismeretek

– Kiemelten fontos az általános és középiskolások tudatos fogyasztóvá nevelése, a fogyasztóvédelmi ismeretek minél szélesebb körű terjesztése, főleg az internet és közösségi média használatára fókuszálva, hiszen a vásárlások egyre nagyobb hányada már az online térben történik. Nem célunk, hogy a fogyasztóvédelem mint önálló tantárgy, plusz óraszámban épüljön be a tantervbe, de a tudatos fogyasztói magatartás elsajátítása ettől függetlenül nélkülözhetetlen a mai világban. A pályázat arra ösztönzi a pedagógusokat, hogy különféle módokon, szakkörök, versenyek, osztályfőnöki órák keretében ilyesfajta életre nevelő ismereteket is átadjanak a diákoknak. A tavalyi tanévben 23 iskola kapott elismerést a „tudatos” erőfeszítéseiért, az idén a penészleki tagintézmény az ötödik kitüntetett. Korábban ebben a megyében egy nagykállói szakgimnázium érdemelte ki a Fogyasztói tudatosságra nevelő címet. Az idén plusz kategóriával bővítettük a pályázati kört, immár azokat az iskolákat is díjazzuk, amelyek fogyasztóbarát vállalkozói szemléletet terjesztenek. A 2017-es év fókuszában fogyasztóvédelmi szempontból az e-kereskedelem ellenőrzése áll. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg az internet előtt felnövő generációt, ha megismertetjük velük a lehetőségeket, a veszélyeket és a szabályokat – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta.

A szülőkhöz is elér az üzenet

– A „gazdálkodj okosan” és „vásárolj tudatosan” típusú, gyakorlatias ismereteknek nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is hasznát vehetik – világított rá beszédében dr. Simon Miklós. Az országgyűlési képviselő kifejtette: megyénkben a legalacsonyabbak a bérek, sok családban tehát nagyon bölcsen, okosan kell beosztani a pénzt ahhoz, hogy kitartson a következő fizetésig. A tudással felvértezett diákok a szüleik, nagyszüleik szemléletét is pozitív irányba formálhatják, például azzal, hogy felhívják a figyelmüket az ünnepek közeledtével a karácsonyi vásárlási láz, a kedvezőnek tűnő hitelek anyagi kockázataira és mellékhatásaira.

 

Az átadáson készült videó itt tekinthető meg.

 

Forrás: http://www.szon.hu/ne-csak-a-mobilod-legyen-okos-amikor-vasarolsz/3683513, http://kolcseytv.hu/fogyasztoi-tudatossagra-nevelo-iskola/

 

Share on Tumblr