A megyeszékhely szerinti járási hivatalok összesen 136 helyszínen 553 csúszdát, vízi ugrálóvárat és élményjátékot ellenőriztek. A vizsgált eszközök 43 százalékánál állapítottak meg kisebb-nagyobb hiányosságokat, tehát ezeknek csaknem a fele nem felelt meg mindenben az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.

A fogyasztóvédelmi hatóság az üzemeltetőket a megfelelő információtartalmú adattábla berendezéseken történő elhelyezésére, az elvégzett javítások dokumentálására kötelezte. Négy helyszínen 16 eszköz (csúszda, vízbe telepített mászóka-csúszdarendszer és kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz) működtetését megtiltották a megfelelőségi tanúsítvány beszerzéséig, a terhelhetőség feltüntetéséig vagy a kezelő személy megfelelő oktatásának igazolásáig. Három helyszínen már pótolták a hiányosságokat. A berendezések így - az érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal még nem rendelkező kilenc, kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz kivételével - újra működnek.

A folyamatos és aktív fogyasztóvédelmi jelenlét célja, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek kötelezettségeikkel, minden hiányosságot pótoljanak, a szórakozni vágyó családok és gyermekek biztonságosan használhassák a vízi csúszdákat, ugrálóvárakat, játékokat is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu