Fogyasztói tudatosságra nevelés

A Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet adományozta múlt szerdán, 2017. április 12-én a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceumnak a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes szakállamtitkársága.

Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a tárca az idei tanév kezdetekor írta ki a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola pályázatot azzal a céllal, hogy azokat a tanintézményeket díjazzák, amelyek valamilyen módon becsempészik a fogyasztóvédelmet az oktatásba, annak ellenére, hogy ez a köznevelésben, mint tantárgy nem jelenik meg, de mégis az érintett tanárok, illetve tanintézmények felismerték azt, hogy fontos fogyasztói tudatosságra nevelni a gyerekeket, hiszen ők a jövő generációja.

Úgy fogalmazott: napjainkban már a gyermekek is a fogyasztói társadalom és marketing célcsoportjává válnak, és annak érdekében, hogy tudatos fogyasztók legyenek, nem lehet elég korán kezdeni ezt az oktatást. 38 iskola pályázott eddig erre a díjra, a váradi Szent László Líceum pedig a 18., amelyik megkapja, második külhoni tanintézményként egy zentai középiskola után, de Romániában elsőként és egyelőre egyedüliként.

A minisztérium hét szempontrendszert határozott meg, melyeket előnybe részesítenek, ha egy iskola ilyen típusú tevékenységet folytat, például a tantárgyakba becsempészi a fogyasztói tudatosságra nevelést, piacokat, vállalkozásokat látogat annak érdekében, hogy a diákok a gyakorlatban is megismerjék a fogyasztóvédelmi jogaikat, pénzügyi ismereteket tanítanak a gyerekeknek, a fenntartható fogyasztásra hívják fel a figyelmet.

Emellett a tárca kiemelten tekint arra, ha az e-kereskedelem és az internet adta lehetőségekre, kötelezettségekre és jogokra hívja fel az iskola a figyelmet, ugyanis 2017-ben a NFM fogyasztóvédelmi szakterületének az e-kereskedelem az egyik kiemelt tárgya.

A Szent László Líceum a pályázatában leírta, hogy az iskolában a pénzügyi tudatosságra való nevelést kezelik kiemelten, illetve fogyasztóvédelmi ismereteket tanítanak gazdálkodási tanórák keretében, ezen felül pedig vállalták, hogy felveszik a kapcsolatot hatóságokkal, békéltető testületekkel annak érdekében, hogy tudják a diákok majd, hogy hova forduljanak, ha fogyasztóvédelmi problémájuk van. A pályázatban ugyanakkor azt is megjelenítették, hogy vállalkozásokat és piacokat is látogatnak annak érdekében, hogy a gyerekek a gyakorlatban is elsajátítsák a fogyasztóvédelmi ismereteket. A díj az egy elismerő cím, melyet öt évig birtokolhat az intézmény, és egy éven belül be kell számolnia arról, hogy a vállalást teljesítette-e, mert csak ebben az esetben tartható fenn az elismerő cím viselése.

Konrád Katalin igazgatónő hangsúlyozta: Kor Erika tanárnő volt az, aki a pályázatot megtalálta, megírta, és a különböző osztályokkal végre is hajtotta. Sok olyan versenyen, tevékenységen vett részt, ahol ő volt koordinátor, de nem csak ő, hiszen bevonta a gazdasági katedrához tartozó kollégáit is, akik segítettek neki abban, hogy kitűzött célokat meg tudja valósítani.

„Ez a díj egy elismerés a mi iskolánknak. Szeretnénk átadni a keresztény értékeket, illetve minden olyan értéket, amivel a diákjaink a felnőtt életük során gazdagodhatnak, és később majd a saját gyermekeiket is tudni fogják oly módon nevelni, amitől az ő életük is jobb lesz”- nyomatékosította.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt mondta: ezen szakmai díj kritériumait az köti össze, hogy a helyi magyar közösségekért felelősséget tudjanak vállalni. Fontos tudni, hogy csak olyan iskolának adják a díjat, ahol látják az értékőrzés és -teremtés tevékenységét.

Szerző: Ciucur Losonczi Antonius
Forrás: http://www.erdon.ro/fogyasztoi-tudatossagra-neveles/3444142


A fogyasztói tudatosságra nevelő iskola
pályázatról bővebben itt olvashat  >>>> 

http://www.fogyasztovedelem.kormany.hu/node/16565

 

 

 

Share on Tumblr