Fókuszban a húsvéti ellenőrzések

A kormány kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzései a húsvéti időszakban is eredményt hoztak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumában az ünnepekre való tekintettel csokoládékat, sonkákat, kalácsokat vizsgáltak.

A termékek esetében a minisztérium laboratóriumának kompetenciája azt vizsgálni, hogy élelmiszerek tekintetében a címkén szereplő tartalom megfelel-e a valóságnak, illetve a megnevezésre vonatkozó előírásnak.

A megtévesztő jelölés szempontjából az idei ellenőrzés során vizsgált 20-féle csokoládé megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyv megnevezésre vonatkozó előírásainak. Górcső alá került az, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezéssel bíró termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat, ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak. Mindemellett a vizsgálatok során a termék zsírtartalmát is ellenőrizték, amit a címkén feltüntetett tápértékjelöléssel vetettek össze.

A kalácsoknál azok zsír- és cukortartalmát, valamint sótartalmát vizsgálták meg. Míg az előző évben egyetlen termék esetében emeltek kifogást, addig a jelenleg megvizsgált 16-féle termék esetén valamennyi vizsgált kalács megfelelt az élelmiszerkönyvi előírásnak a megnevezésre vonatkozó paraméterek tekintetében.

A sonkák só-, víz-, fehérje- és zsírtartalmát vizsgálták a laboratóriumban. A 2016-os ellenőrzés eredményei alapján 3-féle termék nem felelt meg az élelmiszerkönyvi követelményeknek, az idei évben vizsgált 20-féle sonka közül csupán 1-féle terméknél merült fel kifogás, melynek víztartalma meghaladta az Élelmiszerkönyvben előírt határértéket.

Összességében megállapítható, hogy az elmúlt esztendőkben kormány által a vásárlók, családok érdekében folyamatosan elvégzett ellenőrzések elérték a céljukat. A húsvéti ellenőrzéseken egyre kevesebb a nem megfelelő minőségű termék.


Az NFM a termékvizsgálatok mellett a húsvéti vásárlások jogszerű feltételeinek biztosítása érdekében fokozott ellenőrzést is elrendelt az ország egész területére. A fogyasztóvédelmi hatóság a továbbiakban is széles körben folytatja a piacfelügyeleti tevékenységét, ugyanakkor felhívja a figyelmet a tudatos vásárlás fontosságára.

A termékvizsgálatok részletei itt olvashatók.

 

 

 

 

Share on Tumblr