Laboratóriumi nyílt nap az NFH-nál

December 8-án a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóri­u­ma vendégül látta a Csúcs '91 Oktatási és Vezetési Tanácsadó hallgatóit, akik megismer­ked­het­tek a háztartási villamos készülékek, a gyermek­játé­kok, és a sporteszközök néhány laboratóriumi vizsgálatával.

Elsőként egy hajszárító rendellenes vizsgálatát mutatták be a szakemberek, melynek során a ventilátor fe­szült­sé­gé­nek csökkentésével szimulálták a használat során a hajszálak és egyéb szennye­ző­dé­sek miatt lelassuló ventillátort, mely a hajszárító túlmelegedéséhez, esetleg kigyulladá­sá­hoz vezethet.

A szendvics- vagy gofrisütők valamint kontaktgrillek háza a hőállóság miatt hőre keményedő műanyagból készül, mely azonban rideg, és mechanikai behatásra betörhet. Az ilyen készülékek mechanikai szilárdságát rugós kalapács segítségével vizsgálják. A vizsgálatot egy olyan kontaktgrillen mutatták be, amely nem felelt meg a követelményeknek.

A villamosszilárdság-vizsgálat felvezetéseként ismertették az érintésvédelmi módszereket, majd egy fényfüzéren mutatták be azt, hogy milyen, amikor átüt egy szigetelés. Az ezt követő vizsgálatban megmutatták, hogy hogyan okozhat lakástüzet egy olyan minifoglalatos díszvilágítási füzér, amelynél a foglalatok műanyagából kispórolták az égésgátlót.

Csak a 36 hónapos kor alatti gyermekeknek készült játékok esetén követelmény, hogy a használat közben előforduló mechanikai igénybevételek (húzás, csavarás, ütés, ejtés, nyomás) során se keletkezzenek olyan kis alkatrészek, amelyek fulladást okozhatnak. Ez alól csak a tapadókorongos lövedékkel rendelkező játékok a kivételek, mert ezeknél a gyermek nagy valószínűséggel veszi szájba a tapadókorongot. Ezért a veszélyes méretű tapadókorongokra is érvényes, hogy a szabványban meghatározott erő hatására ne váljanak le a lövedékszárról. A hallgatók ennek vizsgálatát láthatták, melynek során egy univerzális anyagvizsgáló gép segítségével fejtik ki a húzó igénybevételt. Ezek után a bélelzáródást vagy bélperforációt is okozni képes mágneses játékok térerejének vizsgálata következett.

A közkedvelt, gyermekek által használt sporteszközök közül bemutatták a gördeszkák szilárdsági vizsgálatát, majd ismertették a termékkör további veszélyeit. A tárolt energiával működő lövedékes játékok (pisztolyok, íjjak) lövedékének mozgási energiáját az erre a célra gyártott lövedékvizsgáló berendezéssel mérték.

A tanulók és kísérő tanáraik kérdéseikkel is kifejezték érdeklődésüket, mely azt mutatta, hogy a bemutatók érdekesek és hasznosak voltak. A laboratóriumi nyílt nap során szerzett ismeretek igen hasznosnak bizonyulhatnak vásárláskor a biztonsági szempontból is megfelelő termékek kiválasztásánál, és képet adnak a területen folyó munkáról és azok kiemelt fontosságáról.

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr