Karácsonyi bevásárláskor is figyeljen a jelekre!

Jelek címmel indított kampányt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) november végén, amelynek célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére. Múlt héten, illetve azt megelőzően a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján beszámoltunk arról, hogy mit is jelent a gyakorlatban az, hogy az elektronikus eszközök zavart kelthetnek pl. más háztartási berendezések működésében. Milyen lépések tehetők megelőzésként, annak érdekében, hogy a megvásárolt elektronikai termék számunkra is gondtalanul használható legyen? Az NMHH tanácsai az alábbiakban olvashatóak.

  • A karácsonyi ajándékvásárlások előtt az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközök esetén mindenképpen ellenőrizzük, hogy a választott terméken szerepel-e a CE-jelölés, esetleg rajta van-e a tiltott készülékek listáján.
  • Külföldi rendelésnél különösen érdemes résen lenni. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket, és ezekre honlapján fel is hívja a figyelmet. Ezeken a listákon 2008-ig visszamenőleg megtekinthetők a betiltott eszközök, tavalyról például hat FM-transmitter, három mobil-, két analóg telefon és három LED-fényforrás is: http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek.
  • A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
  • A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
  • Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak. A távol-keleti országok esetenként olyan saját nemzeti megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki, amelyek könnyen összekeverhetők az európai CE betűkkel.

Ha segítségre van szüksége az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához, ha valamelyik otthoni eszköze gyaníthatóan külső forrás által okozott zavar miatt rendetlenkedik, jelentse be az NMHH-nál az alábbi űrlap kitöltésével:

https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00102/

 

 

további hasznos információk: http://nmhh.hu/cikk/172405/NMHHkampany_az_elektronikus_eszkozok_zavartalan_hasznalataert

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr