Karácsony 2016: Jó tanácsok a kereskedők részére

Ahogy minden évben, az adventi időszak beköszöntével ismét megrendezik Veszprém belvárosában a karácsonyi vásárt, amely kellemes hangulatával segít ráhangolódni az ünnepekre. Hagyománynak tekinthető emellett az is, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi szervezeti egysége  - elsődlegesen megelőző célzattal - tájékoztatást nyújt a vásáron jelen lévő vállalkozóknak, vállalkozásoknak a tevékenységüket érintő, fogyasztóvédelmi szempontból jelentős jogszabályi előírásokról.

Dobó-Kocsis Veronika, a Veszprém Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának megbízott osztályvezetője a Veszprémi Napló kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a hatóság célja, hogy az ünnepi időszakban problémamentesen, a vállalkozások részéről is tudatosan, felkészülten történjen a termékértékesítés, ehhez kívánnak segítséget nyújtani.

Tanácsként fogalmazta meg a vállalkozások számára, hogy különös figyelmet kell fordítani az ártájékoztatásra. Az eladási árakat a terméken vagy a termék mellett kihelyezett ártájékoztató útján köteles feltüntetni az eladó. Ezen belül kapcsolódnak az ártájékoztatáshoz bizonyos, elkerülendő kereskedelmi gyakorlatok, ilyen a feltüntetettnél magasabb eladási ár felszámítása a kereskedő részéről, de ilyen eset az is, ha egy kedvezményes értékesítésnél (például két terméket fizet a vásárló, és a harmadikat ingyenesen, ajándékba kapja) nem valósul meg a kedvezmény.

Fokozott figyelmet kell fordítani az értékesítésnél használt mérőeszközök (mérlegek, mérőpoharak) hitelességére. Elsősorban italok - például forralt bor - kimérése vonatkozásában ügyelni szükséges arra, hogy megfelelő mennyiséget mérjen ki a kereskedő, ne a kért mennyiségnél kevesebbet.

Minden esetben adják át a vásárlónak a nyugtát, ami a megvásárolt termék hibája esetén a szavatossági jogok érvényesítéséhez elengedhetetlen. Amennyiben jótállási kötelezettség alá eső új tartós fogyasztási cikkeket (jellemzően 10 000 forint eladási ár feletti termékeket, például ékszereket, műszaki cikkeket stb.) értékesítenek, jótállási jegy átadása is szükséges.

Továbbá fontos, hogy a karácsonyi vásár keretében az értékesítés nem üzletekben történik, hanem jellemzően standoknál, árusítóhelyeknél. A panaszkezelés tekintetében ezért nem szükséges vásárlók könyvét kihelyezni, hanem a vállalkozás adatairól (a kereskedő nevéről, székhelyéről) és a panaszügyintézés helyéről kell tájékoztatást adni - legegyszerűbben egy jól látható tájékoztató táblán, és a szóbeli panaszt azonnal meg kell vizsgálni, szükség szerint orvosolni kell.

Ha a fogyasztó a panasz kezelésével nem ért egyet, vagy a panasz azonnali kivizsgálása nem lehetséges, a vállalkozás a panaszról és az azzal kapcsolatos álláspontjáról haladéktalanul köteles jegyzőkönyvet felvenni, annak egy példányát a vásárlónak átadni. A jegyzőkönyv a továbbiakban a fogyasztó írásbeli panaszaként kezelendő, arra harminc napon belül írásban, érdemben választ kell adni, és intézkedni annak közlése iránt.

Az utóbbi évek tapasztalatai kapcsán a leggyakoribb hiányosságoknak az árfeltüntetés elmulasztása, a hiteles mérőeszköz hiánya, valamint csomagolóanyag belemérése számított eddig. A hatóság elsődleges célja a megelőzés, nem a szankció alkalmazása.

Forrásanyag: Veszprémi Napló
 

Share on Tumblr