Jelentés a rágókák laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéséről

A vizsgálat elsődleges célja volt a nem biztonságos rágókák, csörgők és csipogó játékok forgalomból történő kiszűrése. További cél volt a jogellenes forgalmazás feltárása – különös tekintettel a termékek jelöléseire és figyelmeztető felirataira –, és jogsértés megállapítása esetén a jogkövető magatartás kikényszerítése.

Témavizsgálat keretében második alkalommal került sor a bébijátékok piacfelügyeleti ellenőrzésére. A témavizsgálat során összesen 205 értékesítő helyet ellenőriztek a kormányhivatal munkatársai. Az ellenőrzött egységek 39,5%-ában (81 egységben) kifogásolták a bébi játékok vásárlási tájékoztatóit. A vizsgálat során összesen 1210-féle (4622 db) bébijátékot ellenőriztek a munkatársak, amelyből 181-féle, 691 db (15%) játék esett kifogásolás alá.

A témavizsgálat során a munkatársak összesen 39 db, 13-féle (0,8%) bébijáték esetén tapasztalták, hogy a terméket nem látták el azonosító jelöléssel. A gyártó adatainak feltüntetése 63-féle, 228 db bébijátéknál hiányzott, ami 4,9%-os kifogásolási arányt jelent. Az importőr adatainak feltüntetése 18-féle, 49 db bébijátéknál (1%) hiányzott. A vizsgált termékek 0,5%-ánál (5-féle 25 db) nem volt feltüntetve a  megfelelőségi jelölés.

A megvizsgált bébijátékok közül a figyelmeztető felirat meglétének hiányát 483 db (115-féle) bölcső, kiságy vagy gyermekkocsi felett kifeszítendő játék és folyadékos rágóka esetében kifogásolták a kormányhivatal munkatársai, ami az ellenőrzött bébijátékok 10,5%-át jelentette, és egyben a legmagasabb kifogásolási aránnyal párosult. Mintavételre 22 db termék – 3 db hűtőfolyadékos rágóka, 4 db csörgővel kombinált rágóka, 13 db csörgő és 2 db sípoló játék – került, amiből 12 db-nál (54,5%) a forgalmazási feltételek körében állapítottunk meg hiányosságot, és 8 db-nál (36,4%) súlyos kockázatot jelentő termékbiztonsági hiányosság került megállapításra.

A laborvizsgálatot követő kockázatértékelés alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált játékok 36,4%-a (8 db) a rendeltetésszerű használat során a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot hordoz, melyek közül 22,7% (5 db) a sérülés veszély közepes kockázata miatt is veszélyt jelent a gyermekek egészségére.

A veszélyes játékok forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázat miatt e termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A vizsgálati jelentés ide kattintva letölthető.