3 év alatti gyermekeknek szánt textilruházati termékeket és lábbeliket ellenőrzött a hatóság

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A hatóság 3 év alatti gyermekeknek szánt textilruházati termékeket, illetve lábbeliket ellenőrzött. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek mennyire biztonságosak és azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. A hatóság évek óta kiemelt feladatának tekinti a csecsemők és kisgyermekek számára készített termékek folyamatos vizsgálatát. Az ellenőrzésben összesen 46 féle termék - 35 db gyermekruha és 11 pár gyermek lábbeli - szerepelt. A laboratóriumi vizsgálatok alapján mindössze 1 pár lábbeli és 5 db gyermekruházati termék felelt meg a termékbiztonsági előírásoknak.

A jelenlegi ellenőrzés a bevásárlóközpontokra, áruházláncokra, szaküzletekre, piacokra és egyéb kiskereskedelmi egységekre is kiterjedt. A mintavételezett 35-féle gyermekruha közül 30 termék nem felelt meg, mivel a húzóvizsgálat során kis méretű díszítések (strasszok, gyöngyök, szegecsek) váltak le a szövet felületéről, ezért használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet a gyermekek számára. 2 ruházati terméknél a nem megfelelően alkalmazott - biztosítótűvel rögzített - díszítések miatt fulladás- és  szemsérülés-veszély kockázata is fennállhat.

A gyermek lábbelik ellenőrzése során a 11 vizsgált termékből 10 nem felelt meg. A kifogásolt termékek használata során fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata a leváló kis kellékek, díszítések miatt. Ezen kívül 1 pár tipegő cipőnél kifogásolható volt a nem megfelelő formakialakítás, ugyanis az elkeskenyített orr-rész és a merevítő elemek (kéregmerevítő és orrmerevítő) nélkül készült lábbeli viselése súlyos egészségkárosító hatású lehet.

A szakemberek a mintavételezett textiltermékek 97%-ánál (34 db), míg a gyermek lábbelik 91%-ánál (10 pár) állapítottak meg valamilyen címkézési hiányosságot. A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázatú termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A vizsgált termékek listája itt található:

 

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

Share on Tumblr