Külföldi fogyasztóvédelmi szakemberek látogatása az Európai Fogyasztói Központnál

2016. október 5. és 6. között az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának (ECC-Net) spanyol, holland, cseh, szlovák, szlovén és horvát tagszervezeteitől 13 munkatárs szakmai tanulmányút keretében látogatást tett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő magyarországi Európai Fogyasztói Központnál (EFK).

A résztvevők véleményt cseréltek a Hálózat működésének aktuális kérdéseiről, jövőbeli kihívásairól, a határon átnyúló fogyasztói panaszok kezeléséről és a legjobb gyakorlatokról.

Az EFK-k munkájának kiemelt részét képezi a fogyasztók tájékoztatása és a fogyasztói tudatosság növelése, így élénk szakmai beszélgetés zajlott a résztvevők között a központok által végzett tájékoztatási és kommunikációs tevékenységekről is. Emellett a szakemberek megosztották egymással a hazai fogyasztóvédelmi szereplőkkel és az európai uniós hálózatokkal (Europe Direct, Enterprise Europe Network, Solvit, stb) folytatott együttműködésük eredményeit és tapasztalatait is.

Ezen túlmenően a résztvevő EFK-k röviden bemutatták a befogadó intézményeik működését a fogyasztóvédelem területén, valamint saját országuk fogyasztóvédelmi rendszerét és speciális fogyasztóvédelmi előírásait. A külföldi szakemberek látogatást tettek az NFH Mechanikai és Villamos Laboratóriumában is, ahol kiemelt érdeklődéssel figyelték a magyar szakemberek bemutató laborvizsgálatait, valamint az ismertető előadásokat a labor tevékenységeiről és feladatairól.

A szakembereket személyesen köszöntette dr. Szente István, az NFH főigazgatója is, aki kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság támogatja és figyelemmel kíséri a magyar EFK munkáját, és példaértékűnek tartja a magyar központ elmúlt időszakban elért eredményeit a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony rendezése, a központ médiatevékenysége, az NFH szakmai munkájának támogatása, valamint a fogyasztók és vállalkozások tudatosságának növelése terén.

Összességében szakmailag egy rendkívül hasznos tapasztalatcserére került sor a fogyasztóvédelmi szakemberek között, amely hozzájárul a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony kezeléséhez, valamint a magyar és a partner EFK-k közötti napi szintű szakmai munkakapcsolat további erősödéséhez.

 

 

Share on Tumblr