Jelentés a műanyag- és fajátékok laboratóriumi vizsgálatáról

Az ellenőrzés célja annak vizsgálata volt, hogy a gyermekek körében igen népszerű játékbabák, műanyag állatfigurák, fürdőjátékok, egyéb PVC-ből (poli(vinil-klorid)) készült játékok és festett fajátékok megfelelnek-e az előírt kémiai és mechanikai biztonsági követelményeknek. A játékok vizsgálata az akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban, valamint az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumban történt.

A vizsgált 30-féle játékbaba esetén 18-féle mintánál (a minták 60%-ánál) a tiltott lágyítószer-tartalom a megengedett határérték többszöröse volt, egyes esetekben elérte a több százszorosát is.

Az egyéb műanyag játékok közül a vizsgált 21-féle minta közül 9-féle nem felelt meg, azaz tiltott lágyítószert tartalmazott. 19-féle minta esetén 3-féle tiltott lágyítószer, 2-féle fürdőjáték esetén 6-féle tiltott lágyítószer vizsgálatára került sor.

A 31-féle fajáték közül 21-féle minta vegyi elemzése történt meg migrált elemtartalom vonatkozásában. A vizsgálat során megállapításra került, hogy a termékek migrált elemtartalma megfelel a rendeletben foglaltaknak. Mechanikai vizsgálaton 17-féle játék esett át és nem megfelelőség 4 esetben merült fel, tehát megállapítható, hogy a minták 24%-a veszélyes.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által évek óta folyamatosan végzett vizsgálatok eredményeként a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, azonban a PVC anyagú részt is tartalmazó játékok (például játékbabák babafeje) nagy része még mindig határérték feletti mennyiségben tartalmazza a tiltott lágyítószereket, így a Hatóság továbbra is szükségesnek tartja ezeknek a termékeknek rendszeres, átfogó ellenőrzését.

 

A vizsgálati jelentés ide kattintve elérhető.