Öngyújtókat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzése során 26 öngyújtóból 8 nem biztonságosat talált. Az öngyújtók eredendően veszélyes termékek, mivel lángot, illetve hőt keltenek, és gyúlékony tüzelőanyagot tartalmaznak. A nem megfelelően kialakított termékek veszélyt jelenthetnek nemcsak a gyermekekre, de a felnőtt felhasználókra is.

A normál öngyújtók mellett olyan újfajta öngyújtók is megjelentek a piacon, amelyek megjelenésüket tekintve a gyermekek számára igen vonzóak lehetnek, ugyanis azok nagyon hasonlítanak például rajzfilmfigurához, játékhoz, fegyverhez, telefonhoz, hangszerhez, járműhöz, állathoz és különböző hang, mozgásos vagy fényhatással is felhívják magukra a gyerekek figyelmét. A gyermekek biztonságát szem előtt tartva az ilyen újszerű öngyújtókról jogszabály mondja ki, hogy azok nem biztonságosak, és nem forgalmazhatók.

A fogyasztóvédelmi hatóság 2016 nyarán országos témavizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a kereskedelmi forgalomban kaphatóak-e ilyen újszerű (nem biztonságos) öngyújtók. Ellenőrzésre került az is, hogy a forgalomban kapható normál öngyújtók biztonságosak-e, megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályok és szabványok előírásainak. A vizsgálat a rendes körülmények között cigaretta, szivar, pipa meggyújtására szolgáló, tüzelőanyaggal feltöltött, kézzel működtetett lángkeltő eszközökre (öngyújtókra) terjedt ki.

Az ellenőrzés során összesen 26 féle öngyújtóból történt mintavételezés. Ebből 7 termék minősült újszerű öngyújtónak, amelyek forgalmazása tiltott.

A fennmaradó 19 féle öngyújtó laboratóriumi vizsgálatát az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma végezte el a vonatkozó szabványok figyelembevételével. A vizsgálat során a szakemberek megvizsgálták az öngyújtók lángképzését, lángmagasságát, lángkialvását, valamint azt, hogy leejtés során felmerül-e gázszivárgás, hogy ellenállnak-e a belső nyomásnak, vagy hogy hogyan viselkednek folyamatos, vagy periodikus égés során.

Mindössze 1 normál öngyújtó esetén került gázszivárgás megállapításra, a termék leejtése során.  A lefolytatott kockázatértékelés alapján ez a termék égési sérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználókra nézve.

A 8 féle nem biztonságos termékkel kapcsolatban a hatóság megteszi a szükséges intézkedést.

 

A vizsgált termékek listája itt található:

A vizsgálatról készült videó itt található:

https://youtu.be/xKkGVLGotRM

                                                                                                                            

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

 

Share on Tumblr