Pozitív listát tett közzé a Budapesti Békéltető Testület

A Budapesti Békéltető Testület 2016. szeptember 1-jétől közzéteszi azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek egyezséget kötöttek a fogyasztókkal az eljárások során. A Testület ezzel ösztönzi a vállalkozásokat a jogkövető magatartás tanúsítására, a fogyasztók pedig tudomást szereznek azokról a cégekről, amelyek készek a vita ingyenes, békés, gyors lezárására.

A fogyasztói tudatosság javítása és a vállalkozások jogkövető magatartásának elősegítése érdekében a Budapesti Békéltető Testület pozitív listát tett közzé 2016 első félévét illetően. Emellett nyilvánosságra hozta azokat az ajánlásokat, amelyeket a fogyasztói visszajelzések alapján az érintett vállalkozások teljesítettek.

A pozitív listán azok a vállalkozások szerepelhetnek, amelyek esetében a fogyasztó maga igazolta vissza a testület döntésének teljesítését, és a vállalkozás az eljárásban is együttműködő volt a testülettel. A lista megtalálható a békéltető testület honlapján: http://bekeltet.hu/articles/pozitiv-lista-teljesitett-ajanlasok-2016-elso-felev/. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke által korábban adott állásfoglalás szerint ez a pozitív lista is elősegíti a vállalkozások jogkövető magatartását.

A listára 2016 első félévében kilenc vállalkozás kerülhetett fel, általában azért, mert a vásárlók panaszát követően példaszerűen jártak el, s gyorsan, illetve az elvárásoknak megfelelően hajtották végre a Békéltető Testület ajánlásait. A szervezet felsorolásában jelenleg több cipőkereskedéssel foglalkozó cég, utazási iroda és mobiltelefon-értékesítő társaság szerepel: olyan vállalkozások, amelyek a testület ajánlásának megfelelően, 15 napon belül orvosolták ügyfeleik panaszát.

A fogyasztói visszajelzések szerint is teljesített ajánlásokról pedig – a vállalkozásoknak a testületbe vetett bizalma és a fogyasztói tudatosság javítása érdekében – szintén listát vezet a testület és azokat nyilvánosságra hozzák, természetesen a fogyasztó adatait anonimizálva.

 

forrás: http://bekeltet.hu/

 

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr