,,Határon innen és túl Hírös Hét Fesztivál’’

Az immáron 82. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál, az idei évben augusztus 19. – augusztus 28. között felpezsdítve Kecskemét belvárosát, kínált sokszínű, attraktív programokat valamennyi korosztály számára. A szervezők a hagyományoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektettek e térséget jellemző tradíciók bemutatására, mind a koncertek, kiállítások, mind pedig a gasztronómiai és gyermekprogramok révén. A siker az idei évben sem maradt el: Mindezt jól példázza nem csak a térségből, hanem az ország különböző pontjairól érkező vendégek sokasága, valamint a testvérvárosi delegációk jelenléte.

A rendezvényen augusztus 25. napján 14:00 órától képviseltette magát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, a Foglalkoztatási Főosztály, valamint a Népegészségügyi Főosztály is.

Ennek keretében a Fogyasztóvédelmi Osztály összeállított egy aktuális témákat boncolgató fogyasztóvédelmi témájú totót, mellyel az oda látogatók tesztelhették tudásukat. Az eredmény jól tükrözi a prevenciós tevékenység szükségességét, hiszen a kitöltött tesztek hetven százalékban több-kevesebb hibával zárultak. Ugyanakkor mindegy negyedik vállalkozó szellemű érdeklődő maradéktalanul megválaszolta a kérdéseket, akik viszonzásul promóciós ajándékban részesültek.

Mind a felnőttek, mind a gyermekek körében népszerűségnek örvendett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Laboratóriumi Nyílt Napja, a Mechanikai és Villamos, valamint az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium szakértő kollégáinak részvételével, lehetőség nyílt a kereskedelmi forgalomból kivont veszélyes termékek szemrevételezésére, a napszemüvegek fénynyelésének UV és látható tartományban való vizsgálatára, valamint a bőrrel közvetlenül és tartósan érintkező fémtárgyak nikkel kioldódásának gyorsteszt segítségével történő kimutatására.

A fesztiválozók megmérethették vérnyomásukat, testzsír-százalékukat, illetve hasznos tudnivalókkal bővíthették tájékozottságukat a parlagfűre, a pollenkoncentrációra, az egészséges életmódra vonatkozóan. Az érdeklődő vállalkozók pedig választ kaphattak a munkaügyi, munkavédelmi kérdéseikre.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében zajlott a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, melyen az idei évben a térség 16 települése, s több mint 170 kiállító engedett bepillantást nyerni munkásságába. A helyi értékeket a régi időket idéző berendezések és háztartásban használatos eszközök kiállításával szemléltették a települések képviselő, hangsúlyozva, hogy azok jól megférnek a mai modern, új élelmiszeripari irányzatoknak megfelelően általuk előállított termékekkel.

A hagyományokhoz híven, az idén is sor került többek között a Kormányhivatal különdíjának átadására: Augusztus 24-én, a Hivatal által összeállított szempontrendszernek leginkább megfelelő kiállítónak járó Különdíjat jelen alkalommal Gyöngyösi Sándor, fülöpjakabi ökogazda nyerte el a Bio Ganoderma Örlemény megnevezésű termékért, melyet Récsányi Ilona osztályvezető adott át a nyertes részére. A díjazottról tudni érdemes, hogy immáron 25 éve foglalkozik gombatermesztéssel. 2003-tól, mint ellenőrzött ökogazdálkodó folytatja a gomba és egyéb mezőgazdasági növények termesztését. Termékeihez felhasznált gomba őrlemények saját gazdálkodásában megtermelt alapanyagból származnak, amelyek alacsony hőmérsékleten szárítva és kíméletes darálással porhanyósítva nyerik el végső, a gomba valamennyi alkotóelemét sértetlenül tartalmazó formájukat.

A helyszínen nyert tapasztalatok alapján a hatósági jelenlét hasznosnak bizonyult: Nem titkolt szándék volt, hogy az érdeklődők a tudatos fogyasztóvá válás jegyében, minél szélesebb témakört érintően kérdéseikkel, észrevételeikkel személyes konzultáció keretében fordulhassanak a Kormányhivatal szakembereihez a fesztiválozás idején is.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály
Fogyasztóvédelmi Osztály

 

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr