Laboratóriumi nyílt nap a Kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon

2016. augusztus 25-én Kecskeméten, a Kossuth téren megrendezésre kerülő Hírös Hét Fesztiválon részt vett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriuma, valamint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A látogatók képet kaptak a laboratóriumok mindennapi munkájáról és feladatairól.

A Mechanikai és Villamos Laboratórium mérnökei az érdeklődőkkel ismertették az alapvető villamos biztonsági fogalmakat, továbbá szemléltették a kiállított és betiltott villamos termékeken a különféle hiányosságokat, veszélyforrásokat. A hibás termékek tűz- és áramütés veszélyesek, mechanikai- és égési sérüléseket okozhatnak.

Olyan gyermekjátékok és ruhák is bemutatásra kerültek, melyek baleseti kockázatot jelentenek. Fojtás és fulladás, valamint bőrsérülés, zúzódás vagy csonttörés lehet a következménye a szabványoknak nem megfelelő játékszerek és gyermek ruházati cikkek használatának. A laboratórium munkatársai kiemelten hangsúlyozták a 3 év alatti gyermekekre vonatkozó veszélyeket, mert ők a legkiszolgáltatottabb korosztály.

A látogatók a bemutatott veszélyes, forgalomból kivont termékeket kézbe fogták, kipróbálták és a vizsgálatok módszereivel is megismerkedhettek, illetve termékbiztonsági kérdésekben tanácsot kaphattak.

Rengeteg kis alkatrész szerelhető le játékokról, illetve válhat le bizonyos erő hatására, amit a kisgyermekek előszeretettel vesznek a szájukba, ahonnan könnyen kerülhet akár a nyelőcsövükbe, vagy akár a légcsövükbe is fulladást okozva.

Mágneses játékoknál két lenyelt mágnes bélperforációt okozhat, ami szintén halálos kimenetelű lehet. A még önmagától felülni nem képes babáknál veszélyt jelenthet, ha túl hosszú a csörgő nyele, amit a gyermek ledughat a torkára, ezzel hányásra ingerelve önmagát, amelybe belefulladhat.

Komoly veszélyforrás az olyan zsinórok és szalagok jelenléte is a gyermekek játékain vagy ruházatán, amelyek a kisgyermekek nyakára tekeredve fojtásveszélyt jelentenek, míg deréktájon vagy lábon a szaladgálás közbeni beakadásból adódó elesések baleseti kockázata jelentős. A játékok eltörhetnek, éles éleket és hegyes végződéseket tartalmazhatnak, ami komoly mechanikai sérülést okozhat.

Az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium két egyszerűen kivitelezhető, de lényeges termékbiztonsági vizsgálattal állt a megjelent érdeklődők rendelkezésére.

A bőrrel tartósan érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata került bemutatásra. A nikkeltartalom a fémallergia szempontjából lényeges, hiszen a kioldódó nikkel allergiás bőrreakciót válthat ki az arra érzékeny egyéneknél. A látogatók élénk érdeklődéssel figyelték az általuk átadott fémtárgyakon (órák, szemüvegek, bizsuk) végzett vizsgálatot, amelynek során gyorsteszttel került megállapításra, hogy azok nikkel kibocsátása kimutatható-e.

A labor másik vizsgálata során a látogatók napszemüvegeinek UV- és látható fény szűrését teszteltük száloptikás spektrométer segítségével.

A bemutatott és vizsgált termékek veszélyei általában megelőzhetők tudatos vásárlással és termékkiválasztással valamint a játékok használata közben a folyamatos szülői felügyelettel. A laboratóriumok mérnökei elmondták hogyan célszerű tájékozódni és mit kell mérlegelni a különféle termékek vásárlása előtt.

 

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr