Csak biztonságos termékek kerüljenek a polcokra

A Fogyasztóvédelmi Hatóság azt kívánja elérni, hogy csak biztonságos áruk kerüljenek az üzletek polcaira. Ezért is végeznek folyamatosan ellenőrzéseket a megye üzleteiben, nem is eredménytelenül. – nyilatkozta Kiss András, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának szakügyintézője a vaol.hu portál részére.

A piacfelügyeleti ellenőrzés szemrevételezés alapján történik, tehát a hatóság munkatársai a helyszíni ellenőrzések során vizsgálják azt is, hogy a forgalmazásra kihelyezett termékek veszélyesek lehetnek-e. Amennyiben igen, mintát vesznek belőlük, amelyet laborba küldenek. Ha vizsgálat eredménye igazolja, hogy az áru forgalmazása nem felel meg a szabályoknak, akkor hatósági eljárás indul, amely végső soron az adott termék forgalmazásának megtiltását is jelentheti.

Veszélyes elemek

- Az egyik legveszélyesebb termék az alkáli gombelem, könnyen lenyelhető, ami különösen veszélyes a gyermekekre, akik gyakran úgy ismerkednek a tárgyakkal, hogy a szájukba veszik, lenyelik őket. Az apró alkáli gombelem azonban nem csak mérete miatt lehet veszélyes, hanem azért is, mert a külső fémborítását könnyen lemarja a gyomorsav, így, ha lenyeli azt egy apróság, a termékben lévő higany a gyomrába kerülve akár a halálát is okozhatja.

Az Unióban jogszabályi szigorításokkal kívánják elérni, hogy csökkenjen ezen termékek higany tartalma, de ezeket az intézkedéseket nem minden gyártó veszi figyelembe. A legtöbb kicsiknek készült játékba ilyen elem való. Gyakori, hogy a gyártók nem rögzítik jól a termékük elemfedelét, így a gyermekek könnyen hozzájuthatnak a gombelemekhez.

Gyerek kezébe nem való

Az apróságoknak készített árukkal kapcsolatban számos más kirívó esettel is találkozunk – nyilatkozta a szakember. - Jelenleg a lövedékes termékek okozzák a legtöbb problémát. Utóbbiakkal nem csupán azért kell vigyázni, mert sérülést okozhatnak. Nagyon sok termékbe olyan lövedék való, aminek tapadókorong van a végén. Ezeket használat során megnyálazzák a gyermekek a jobb tapadás érdekében, ami azért veszélyes, mert a puhább tapadókorongok elkészítéséhez olyan vegyi anyagokat, lágyítókat használnak, amelyek a szervezetbe kerülve felnőttkorban akár meddőséget is okozhatnak – tette hozzá.

A hatósághoz gyakran futnak be lakossági bejelentések is. Így jutott a tudomásukra, hogy egy vasi ruházati üzletben kapható olyan bébiknek készített zokni, amely fulladásveszélyes lehet. Erre a ruhadarabra bojtokat tettek csak azért, hogy dekoratív legyen. Azonban a bojtokat nagyon gyengén rögzítették, így azokat egy kíváncsi csecsemő könnyen leszedheti és a szájába veheti.

Van olyan termékcsoport is, ami a gyermekekre és a fogyatékkal élőkre egyaránt veszélyt jelent. Ezek az élelmiszerrel összetéveszthető termékek. Ilyen a nyalóka formájú radír, a gyümölcs alakú gyertya vagy a rágógumival összetéveszthető fürdőgolyó. Azt, hogy ezek nem élelmiszerek, az egészséges felnőttek többnyire meg tudják állapítani, a gyermekek, vagy a fogyatékossággal élők viszont sok esetben nem.

Lángra lobbant vasaló

- Nem szabad megfeledkezni a szintén gyakran szabályellenes elektronikai cikkekről sem – mondta a fogyasztóvédelmi szakügyintéző. - Ezekhez nem csupán vásárlás, de nyereményjáték során is hozzá lehet jutni. Nemrégiben vendéglátóipari egységekben lehetett nyerni gőzvasalókat és kenyérpirítókat. Ezekkel az volt a probléma, hogy nem volt bennük földelés, így áramütés- és tűzveszélyesek voltak. Az egyik vizsgált vasaló például lángra kapott, miközben a laborban terhelésnek tették ki.

forrás: http://vaol.hu/, Elek Szilveszter

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr