Tovább bővülő balkáni kapcsolatok: Az NFH háromtagú delegációja szakmai tanulmányúton vett részt Macedóniában

A macedón társhatóság meghívására az NFH háromtagú delegációja 2016. április 27 és 29 között háromnapos szakmai tanulmányúton járt Szkopjéban. A macedón és magyar fél közötti együttműködés több éves múltra tekint vissza, ennek első állomásaként megemlítendő, hogy az NFH képviselője 2012 őszén Szarajevóban, fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti témakörben megrendezett nemzetközi workshopon vett részt, illetve találkozott először a Macedón Állami Piacfelügyelőség vezetőjével.

Az informális konzultáció rávilágított arra, hogy a macedón társszerv oldalán is lenne igény a szakterületi kérdések nemzetközi szintű megvitatására, és pozitívan fogadná, ha egy uniós tagállam piacfelügyeleti szervétől kaphatna szakmai támogatást intézményrendszerének fejlesztéséhez.

Ezt követően kezdett konkretizálódni a magyar–macedón együttműködés kialakításának és intézményesítésének igénye a társhatóságok között. Ennek betetőzéseként került sor egy együttműködési megállapodás aláírására 2015 decemberében Budapesten. (az együttműködési megállapodás innen elérhető).

A két szervezet közötti együttműködés következő államosaként a macedón társhatóság meghívására 2016. áprilisában háromnapos szakmai tanulmányúton jártak az NFH képviselői Szkopjéban.

A tanulmányúton a Felek kölcsönösen megismerkedtek a piacfelügyelet és fogyasztóvédelem intézményrendszerével, illetve bemutatásra kerültek a főbb eljárásjogi szabályok is. Fontos megemlíteni, hogy Macedóniában a fogyasztóvédelem és piacfelügyeleti szervezetrendszer átszervezését követően az Állami Piacfelügyeleti Hatóság a Gazdasági Minisztérium szervezetéből kiválva önálló szervezetként kezdte meg működését.

A vendéglátó macedón fél elismeréssel szólt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elmúlt években elért eredményeiről. A macedón társhatóság vezetője külön kiemelte, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az első külföldi társszervezet, amellyel hivatalos kétoldalú kapcsolatot ápolnak.

Ezen túlmenően a szakmai tanulmányúton az NFH szakértői nemzetközi tapasztalataikat is megosztották a macedón féllel, ezek közül kiemelendő az ICPEN és PROSAFE tagsággal járó előnyök bemutatása, illetve a TAIEX program nyújtotta lehetőségek kétoldalú és hatékony kihasználása.

 

 

Share on Tumblr