Fogyasztóvédelmi együttműködés a Balkán országokkal — koszovói fogyasztóvédelmi szakemberek tanulmányútja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemzetközi kapcsolatainak építése körében kiemelt figyelmet szentel a kormányzat külpolitikai és külgazdasági stratégiájában felvázolt irányok követésének. Ezzel összhangban tovább bővültek a Hatóság kapcsolatai az utóbbi évek során a balkáni térségben, amelyek között legújabb partnerként jegyezhetjük a Koszovói Köztársaságot is.

Ennek eredményeként 2016. május 4. és 6. között a Hatósághoz látogatott egy öttagú koszovói delegáció. Az elsősorban fogyasztóvédelemmel és piacfelügyelettel foglalkozó delegáció tagjai a koszovói Ipari és Kereskedelmi Minisztériumból érkeztek.

A delegáció tagjai dr. Szente István főigazgató úr köszöntőjét követően az NFH munkatársainak előadásain keresztül ismerhették meg a szervezet felépítését, főbb hatásköreit, illetve a hazai fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti intézményrendszer működését, illetve a kapcsolódó eljárások lefolytatásának főbb jellemzőit. Ezen túlmenően a Hatóság innovatív kezdeményezései, valamint kommunikációs tevékenysége is bemutatásra került.

Az előadások, valamint a kétoldalú tapasztalatszerzés sikerességét bizonyítja a prezentációkat követően a koszovói féltől érkező számos kérdés és észrevétel.

A látogatás keretein belül a delegáció tagjai betekintést nyerhettek a Mechanikai és Villamos, valamint az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium működésébe, illetve az Európai Fogyasztói Központ munkájába is.

Tekintettel arra, hogy a szakmai tanulmányút elsődleges célja a teljes hazai fogyasztóvédelmi intézményrendszer bemutatása volt, ezért a résztvevők látogatást tettek a Gazdasági Versenyhivatalnál, illetve a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjánál is.

A koszovói társszervezet vezetői a látogatás végén köszönetüket fejezték ki a színes és átfogó program megszervezésért, melynek köszönhetően rendkívül értékes és jól hasznosítható ismeretekkel gazdagodtak.

 

 

Share on Tumblr