A fogyasztóvédelmi hatóság villamossági termékek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálta

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A fogyasztóvédelmi hatóság az akkumulátoros, tölthető lámpatestek biztonságosságát és megfelelőségét vizsgálta. Az ellenőrzés során akkumulátoros, tölthető zseblámpából, fejlámpából, asztali lámpából történt mintavételezés. A vizsgált 9-féle termékből 8 féle termék bizonyult nem megfelelőnek, ez 89%-os kifogásolási arányt jelent.

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is éves témavizsgálat keretében ellenőrzi a hagyományos és az online kereskedelmi forgalomban megtalálható villamossági termékek biztonságosságát és megfelelőségét. Ennek keretében időről időre egy-egy kiemelt termékcsoport vizsgálatára kerül sor.

2016 márciusában az akkumulátoros, tölthető lámpatestek kerültek ellenőrzés alá. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai összesen 9 fajta termékből vettek mintát. A akkumulátoros, tölthető zseblámpák, fejlámpák, asztali lámpák laboratóriumi vizsgálatára a vonatkozó szabványok figyelembevételével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában került sor. A vizsgálat eredményeként 8 féle termék bizonyult nem megfelelőnek, ez 89%-os kifogásolási arányt jelent.

A kockázatértékelések alapján elmondható, hogy valamennyi kifogásolt termék áramütés-veszélyes, melyből 6 féle lámpatest esetében égési-sérülés veszély is megállapításra került. Ezek szempontjából a termékek súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A fennmaradó 2 fajta készülék használata az áramütés-veszély közepes kockázatával jár.

A leggyakoribb probléma a lámpatestek külső és belső huzalozásánál alkalmazott vezetékek túlságosan kis érkeresztmetszete, illetve a hálózati csatlakoztatást biztosító dugók nem megfelelő formája és mérete sorolható. A vizsgálatot végző szakemberek számos esetben találkoztak olyan LED-es lámpatesttel is, amelynek kialakítása olyan volt, mintha abban a fényforráscsere végrehajtható lenne, a védőbúra eltávolítása után pedig a hálózatra csatlakoztatott állapotban (töltés közben) feszültség alatt álló (aktív) részek megérinthetőek voltak. Szintén előfordult, hogy a hálózati csatlakozódugó csapjait helyzetében megtartó szigetelőanyag éghető anyagú volt, amely tűz kialakulásához vezethet.

A hatóság megteszi a szükséges lépéseket a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonása, súlyos kockázat esetén a kivonás mellett a visszahívás elrendelése érdekében.

A termékkör vizsgálata az előzetes várakozásoknak megfelelően számos hiányosságra derített fényt, így indokolt, hogy a forgalomban fellelhető akkumulátoros, tölthető lámpatestek ellenőrzése a jövőben is kiemelt szerepet kapjon a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálati programjában.

A vizsgált termékek listája itt található:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_akkumulatoros_kezilampak.pdf

A videó itt nézhető meg:
https://youtu.be/R7VLUXjyitw

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

Share on Tumblr