Magyarország továbbra is élen jár a veszélyes termékek felkutatásában

Magyarország a tavalyi évben 238 értesítést küldött az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe (RAPEX), mellyel az éves jelentés alapján ismét dobogós helyen végzett, mindössze 1 riasztással maradt le az első helyen végzett Spanyolországtól. A 238 riasztásból 195 súlyosan veszélyes, 17 db közepes, illetve nagy kockázatú termék volt, míg 26 bejelentés információként került továbbításra az azonosító jelölések hiánya miatt. Magyarország továbbra is élen jár a veszélyes termékek felkutatásában és kiszűrésében, azaz a piacfelügyeleti rendszer kiemelkedő hatékonysággal működik.

 


Az elmúlt három év statisztikai adatai a beküldött riasztások tekintetében

A RAPEX (Rapid Exchange of Information - Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszere. Jelenleg harmincegy ország vesz részt a munkájában, az Európai Unió valamennyi tagállama valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

 

A rendszer gyors információcserét biztosít a tagállamok és az Európai Bizottság között. Amennyiben egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, az bekerül a rendszerbe, és így az egész unióban megtehetőek a szükséges lépések, amelyek a legtöbbször a termék forgalmazásának betiltását, az eladott termékek visszahívását, vagy behozatalának megtagadását jelentik.

 

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr