Együtt az egészségért és a hosszú életért!

2016. április 7-én világszerte együtt ünnepeljük az Egészségügyi Világnapot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben egy globális, közegészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, így az idei évben a cukorbetegség került középpontba. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az egészségtudatos fogyasztás fontosságára.

Az ENSZ 1948. április 7-én megalapította az Egészségügyi Világszervezetet, amelynek irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés. A szervezet feladatai között szerepel többek között az egészségügy irányába történő világszintű útmutatás, illetve olyan országos programok és rendezvények szervezése, ahol minden évben más globális problémának a megfékezését valósítják meg. A 2016-os évben a cukorbetegség legyőzését hangsúlyozzák.

A cukorbetegség egy krónikus betegség, amely komoly károsodást okozhat a szívben, a vesében, a szemben, illetve az idegekben. Az elmúlt évtizedben rohamosan nőtt a cukorbetegségben szenvedők száma, különösen a mélyszegénységben és a közepes jövedelmű országokban. Ez a tendencia azonban megfékezhető, amennyiben elég figyelmet szentelünk a megelőzésre.

A rizikófaktorok csökkentése és a diagnózis korai felállítása a szövődmények kialakulását jelentősen csökkentheti. A diabétesz megelőzésében jelentős szerepet kap az egészségtudatos táplálkozás. Az NFH a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése” kiemelt projektjén belül kampányokkal, társasjátékokkal, kiadványokkal, illetve megfelelő termékek választását elősegítő programok megvalósításával próbálta a fogyasztói szempontokat formálni.

A projekt célja egészségre nevelő, az egészségtudatos magatartásformák, életmódok közvetítése, az egészségben eltöltött évek számának növelése, az egészségtudatos társadalom kialakításában való közreműködés volt.

A gyermekek számára www.nfhokoskosar.hu weboldalon keresztül játékos formában került kialakításra egy fogyasztóvédelmi tudnivalókat tartalmazó ismeretanyag. A prevenciót nem lehet elég korán elkezdeni, ezért az említett oldal alkalmazásával már az óvodás korú gyermekeinket is felkészíthetjük a cukorbetegség elleni küzdelemre. A szélesebb lakosság a http://tudatos.info.hu/hu honlap letölthető kiadványok menüpont alatt találhat hasznos információkat az szemléletváltás elősegítéséhez.

„Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás.” (David B. Agus)

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr