Élelmiszerek vizsgálata a megtévesztő jelölés tükrében

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 43-féle élelmiszer vizsgálatát végezte el a megtévesztő jelölés tükrében. A jelölés függvényében vizsgálatra került a tartósítószer-tartalom, a mesterséges színezék tartalom és a nátriumtartalom. Valamennyi élelmiszer megfelelt a követelményeknek, a gyártók/forgalmazók által feltüntetett jelölések összhangban voltak a termékek vizsgált összetevőinek mért értékeivel.

Az ellenőrzés során elsősorban olyan termékek mintavételezésére és laboratóriumi vizsgálatára került sor, amelyek esetében a gyártó vagy forgalmazó a „mentes” vagy hasonló kifejezés (pl. „nem tartalmaz”, „nélkül”) feltüntetésével garantálta, hogy az élelmiszer nem tartalmaz bizonyos összetevőket.

A tartósítószerek és mesterséges színezékek esetében felmerülhet az allergia kialakulása, ezért a fogyasztók jogos igénye az, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasszanak.

A tartósítószerek vizsgálata során olyan termékek kerültek mintavételezésre, melyek csomagolásán szerepelt, hogy az élelmiszer tartósítószer hozzáadása nélkül készült, vagy ezzel azonos jelentésű felirat például: „tartósítószer-mentes” vagy „(hozzáadott) tartósítószert nem tartalmaz”.

A vizsgálat annak ellenőrzésére terjedt ki, hogy az ilyen termékek feltüntetett jelölései összhangban vannak-e a vizsgált összetevők mért értékeivel. A tartósítószer-tartalomra megvizsgált 31 db termékből valamennyi megfelelt a követelménynek.

A „mesterséges színezék mentes” vagy ezzel rokon jelölésű termékek esetében azt vizsgálták a szakemberek, hogy a gyártó adott-e az élelmiszerhez mesterséges színezéket (vagyis kimutatható-e az adott termékben a mesterséges színezék jelenléte). A megvizsgált 17 db „mesterséges színezéket nem tartalmaz” jelölésű termékek egyikében sem volt kimutatható mesterséges színezék jelenléte.

Emellett hazánkban is jellemző a  túlzott sóbevitel, mely növeli a vérnyomást, valamint egyéb egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát is. A sófogyasztás mértékének csökkentésére különböző állításokat tüntethetnek fel termékeiken az előállítók a sótartalom mennyiségének függvényében.

Természetes ásványvizek esetében a vonatkozó előírásoknak megfelelően az „Alkalmas nátrium-szegény diétához” állítás akkor alkalmazható, ha az ásványvíz nátriumtartalom kevesebb, mint 20 mg/l. A vizsgálat annak ellenőrzésére terjedt ki, hogy a fenti állítással ellátott ásványvizek nátriumtartalma megfelel-e a határértéknek. A megvizsgált 11 db nátriumszegény ásványvíz nátriumtartalma valamennyi esetben megfelelt a vonatkozó határértéknek.

Hatóságunk évről-évre vizsgálja a különféle diétás étrendhez illeszkedő, illetve „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket a megtévesztő jelölés tükrében, hiszen a fogyasztók kizárólag a termékeken található jelölések alapján dönthetnek a vásárlás során, így ezek valóságtartalma kulcsfontosságú.

Összességében elmondható, hogy valamennyi élelmiszer megfelelt a követelményeknek, a gyártók/forgalmazók által feltüntettet jelölések összhangban voltak a termékek vizsgált összetevőinek mennyiségi értékeivel.
 

A vizsgált termékek listája itt található:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/mentes_termekek_2016_tablazat.pdf


A vizsgáltról készült videó itt található:

https://youtu.be/4437FlaVO6g


Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

Share on Tumblr