Laborlátogatás: gyermekjátékok és „mentes jelölések” vizsgálatait nézhették meg az egyetemisták

Márciusban ismét diákok látogattak el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Mechanikai és Villamos, valamint az Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumába, ezúttal a Corvinus Egyetemről. A Mechanikai és Villamos Laboratóriumban a hallgatók megismerkedhettek a gyermekjátékok, sporteszközök és a háztartási villamos berendezések laboratóriumi vizsgálataival. Az Élelmiszer és Vegyilaborban a ftalát- és azoszínezék tartalom vizsgálatát, az étrend-kiegészítők, és a "mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek vizsgálatát mutatták be.

Dr. Ütő Kristóf Benjámin, az NFH jogi munkatársa köszöntette a hallgatókat.  Előadásában bemutatta a hazai fogyasztóvédelem intézményrendszerét és az NFH ezen belüli szerepét.

Elmondta, a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörére vonatkozóan több mint száz jogszabály tartalmaz rendelkezést, mely alapján széleskörű hatósági tevékenységet folytatnak a kormányhivatalok fogyasztóvédelemmel foglalkozó egységei. A fogyasztóvédelmi hatóság nem csak ellenőriz, hanem a tájékoztat, és oktat is. Komplex módon kívánja elősegíteni a fogyasztóvédelmi rendelkezések érvényesülését.

A fogyasztóvédelmet bemutató előadás után a diákok az Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban megismerhették a veszélyes játékok (ftalát-tartalom), a textíliák (azoszínezékekből származó aromás aminok meghatározása), az étrend-kiegészítők (vitamintartalom), valamint a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek (laktóztartalom, tartósítószer-tartalom) mérési módszereit. A klasszikus analitikai laborban részletesebben bemutatásra kerültek további „mentes” jelölésű élelmiszerek – szójamentes, gluténmentes és színezékmentes – vizsgálati módszerei, azok mérési eredményei, valamint a felsorolt termékek jelölésére vonatkozó előírásai.

A Mechanikai és Villamos Laboratóriumban először a gyermekjáték-biztonság fontosságáról esett szó. Gyermekjátékok esetén azok a termékek, melyek a 36 hónapos kor alatti gyermekeknek készülnek, nem tartalmazhatnak hegyes végződéseket, éles éleket, vagy olyan kis alkatrészeket, melyek letörésük, leválásuk, könnyű hozzáférhetőségük miatt fulladás-, fojtásveszélyt jelenthetnek. Az ilyen játékokon található varratok és a befogható kis alkatrészek felerősítésének a szilárdságát húzó-nyomó igénybevétellel vizsgáltuk az INSTRON vizsgálóberendezés segítségével. Szintén bemutatásra került a mágneses játékok mágneses térerejének vizsgálata is.

Közkedvelt, gyermekek által használt sporteszközök közül a laboratórium mérnökei bemutatták a gördeszkák szilárdsági vizsgálatát, majd szóban ismertették a termékkör további veszélyeit. A tárolt energiával működő lövedékes játékok (pisztolyok, íjjak) lövedékének mozgási energiáját az erre a célra gyártott lövedékvizsgáló berendezéssel mérték meg. A villamos laboratóriumban a melegedés vizsgálat folyamán egy ragasztópisztoly jellemző pontjainak hőelemekkel történő  hőmérséklet-vizsgálatát kísérhették figyelemmel a hallgatók. 

 


 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
továbbra is szívesen látja az érdeklődőket!

A fogyasztóvédelem kiemelt céljai közé tartozik a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása. E cél elérése érdekében több területen folyik a vásárlók ismereteinek bővítése, szemléletének formálása. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a tudatos fogyasztóvá nevelést már iskolás kortól támogatja, melynek hatékony eszköze az évek óta sikeresen szervezett „Nyílt laboratóriumi napok” rendezvény. Itt a fogyasztók megismerhetik munkánkat, kitűzött céljainkat, tájékoztatást kapnak laboratóriumaink tevékenységéről. A látogatók által átadott mintákon végzett néhány egyszerűen kivitelezhető gyorsvizsgálat megtekintésével pedig bepillantást nyerhettek a tényleges vizsgálati munkába is.

A Laboratóriumi Nyílt Napokról
az alábbi elérhetőségen tájékozódhatnak:

http://www.nfh.hu/labornyiltnap

Amennyiben az Ön iskoláját is érdekli egy teljes körű laborlátogatás, vagy szeretné megtekinteni a fenntarthatósági és egészségtudatos bemutatótermet, az alábbi elérhetőségeken tud időpontot egyeztetni kollégáinkkal:

Élelmiszer- és Vegyipari Laboratórium:

Mechanikai és Villamos Laboratórium:

 

 

 

 

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr