Emlékezzünk meg egyik legféltettebb kincsünkről: a vízről!

Őselemünk létfontosságú élettartamunk szempontjából, ennek okán ünnepeljük március 22-én a Víz Világnapját, amely ez évben a vizek és mesterségek téma köré épül. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fontosnak tartja a tudatos fogyasztóvá válás esélyének megteremtését.

Az ünnep eredete egészen 1992-ig nyúlik vissza, mikor a Rio de Janeiroi környezetvédelmi konferencián kezdeményezték a víz rendkívüli szerepére való felhívást. Ennek hatására hívta életre az ENSZ a Víz Világnapja eseményt.

Minden évben más jelmondat köré épül a Világnap:

  • 2012. év: Víz és Élelmiszerbiztonság!
  • 2013. év: A Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve!
  • 2014. év: Víz és Energia!
  • 2015. év: Víz és Fenntartható Fejlődés!
  • 2016. év: Vizek és Mesterségek!

Ma a világ dolgozóinak majdnem a fele (1,5 milliárd ember) dolgozik a víz szektorában, akiket gyakran nem ismernek el kellőképp, valamint nem védik őket az alapvető munkajogok. 2016 témája ezt fókuszba helyezi, remélve, hogy az elég mennyiségű és minőségű víz esélyt ad a dolgozóknak az életre és a megélhetésre, illetve lehetőséget teremt megreformálni a gazdaságot és a társadalmat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság KEOP-6.4.0/14-2015-0001 „Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül” elnevezésű projektje keretében felvilágosító kampánysorozattal hívta fel a fogyasztók figyelmét többek között a tudatos vízfogyasztás előnyeire is. A kampány során olyan felméréssel várták az érdeklődőket, mint például az ökológiai lábnyom mérése, de megtudhatták az érdeklődők azt is, hogy 13 ezer liter víz szükséges egy kilogramm marhahús előállításához.

A víztakarékos felhasználási mód bevezetése minden háztartás számára hatalmas jelentőségű lehet, hisz ezáltal nemcsak a költséghatékonyság, hanem a környezettudatosság is megteremthető. A környezetünk védelmével a jövő generációjának teremthetünk meg egy szebb világot, ezért óvjuk és hasznosítsuk megfelelő módon a vizeinket. A helyes fogyasztói szokások kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni, így már a legifjabb korosztálynak is találhatunk megfelelő készségfejlesztőket a http://nfhokosotthon.hu/ weboldalon.


Erősítsük meg együtt a környezettudatos fogyasztói magatartást, és védjük vizeinket!

 

 

Kategória: 
Címkék: 
Share on Tumblr