Veszélyes gyermekjátékok

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált 81 féle gyerekjáték közül 48 termék fulladás, szemsérülés vagy tartós egészségkárosodás veszélyét hordozta. Erről a szervezet szóvivője beszélt a Tényeknek.

A legtöbb kifogásolt termék (29 féle) a játékbabák és más műanyag játékok közül került ki, amelyekben úgynevezett ftalát található, amit a műanyag puhítására használnak. Egyes ftalátok azonban tiltottak a gyermekeknek készült játékokban, ugyanis ha a gyerek a szájába veszi a terméket, akkor annak anyagából ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak és a szervezetbe juthatnak. Vermes Bella, a szervezet szóvivője külön felhívta a figyelmet erre a veszélyre.

A mágneses játékok esetében azt vizsgálták a szakemberek, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen eltávolíthatóak-e, illetve mekkora a mágneses erejük. Ha ezeket a gyermek lenyeli, akkor a belekbe jutva két erős mágnes összetapadhat úgy, hogy a belek elzáródását, perforációját okozzák. Tízből ötfajta játéknál merült fel ilyen kockázat.

A játék babakocsik vizsgálata a biztonságos használatra irányult: a játék nem csukódhat össze a gyermek súlya alatt, és rendeltetésszerű használat során nem szorulhat be a gyerek keze, feje a játék valamely részébe. A tíz vizsgált termékfajtából négynél merült fel biztonsági hiányosság, három esetben súlyos kockázat lehetőségével. Bartalis-Fodor Ede, a szervezet laboratóriumi mérnöke a Tények kamerája előtt is megmutatta, miként okozhat tragédiát egyetlen alkatrész hiánya.

 

 

forrás: http://tenyek.hu/tenyek/205487_veresen-komoly-gyermekjatek-vizsgalat.html

 

 

 

 

 

 

Kategória: 
Címkék: 
Share on Tumblr