Egészségkárosító hatásuk lehet egyes ékszereknek vagy pénztárcáknak?

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei nyakláncokat, medálokat, gyűrűket és fülbevalókat, valamint bőr karkötőket és pénztárcákat vizsgáltak. Az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm (VI) és azoszínezék tartalmának kimutatása volt. A biztonsági vizsgálatok keretében 39 termék mintavételére került sor, amelyből 3 féle termék bizonyult veszélyesnek az ellenőrzés során.


A témavizsgálat fontosságát indolkolta, hogy bizonyos vegyi anyagok az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve az élő szervezet számára komoly kockázatot jelenthetnek. Ezek közül kiemelhetők például a különböző fémötvözetekben jelen lévő nikkel, vagy a krómcserzéssel tartósított bőripari árucikkeknél előforduló króm (VI) tartalom, valamint a textil- és bőrtermékek színezéséhez felhasznált azoszínezékek.

Mindhárom anyag az arra érzékeny embereknél egészségkárosodást okozhat, a nikkel és a króm könnyen túlzott mértékű immunreakciót válthat ki, amelyek általában különböző bőrelváltozások formájában jelentkeznek, az azoszínezékek karcinogén hatásúak lehetnek. Az azoszínezékek textília és bőr festésére alkalmas színezékek, kiváló színstabilitással rendelkeznek, ezen felül nagyon sokféleképpen keverhetők. Alkalmazásuk és használatuk során azonban kiderült, hogy egyes azoszínezékek egészségre káros hatásúak lehetnek. Az azoszínezék-tartalom meghatározása fontos, hiszen egyes azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségügyi kockázatot jelenthetnek esetleges rákkeltő hatásuk miatt.

Az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata volt, valamint a bőripari árucikkek króm (VI) és azoszínezék tartalmának kimutatása.

A biztonsági vizsgálatok keretében 39 termék mintavételére került sor.

A fémtárgyak közül nyakláncokból, medálokból, gyűrűkből és fülbevalókból vettek mintát a kormányhivatalok munkatársai, a bőripari cikkek közül bőr pénztárcákra és karkötőkre terjedt ki a mintavétel.

Az ellenőrzés során ellenőrzés alá került a termékek címkézési előírásoknak való megfelelőség is.

A 24 fémből készült (vagy fémet is tartalmazó) termék (közülük 2 db bőrből készült karkötő, amelyeknek fém díszítő elemei, illetve záraik nagy felületen közvetlenül érintkeznek csukló részen az emberi bőrrel) kioldódó nikkel tartalmát vizsgálták a szakemberek. Minden minta megfelelt a hatályos rendelet szerinti követelménynek, nikkel tartalmuk a kimutatási határérték alatt volt.

A 17 bőrből készült mintánál a kimosható króm (VI) tartalom, valamint az azoszínezékekből származó aromás amintartalom került vizsgálat alá.

A szakemberek 17 mintából 3 terméknél mértek magasabb króm (VI) tartalmat a hatályos rendeletben rögzített határértéknél. 2 db karkötő és egy pénztárca bizonyult veszélyesnek a vizsgálat során.

Összességében a vizsgált 39 minta közül 36 megfelelt a biztonságossági követelményeknek. 3 termék az egészség károsodás szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználók számára.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonása és visszahívása tekintetében a kormányhivatalok intézkednek.

Címkézés szempontjából csupán 2 termék felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. Az azonosító jelölést 2 minta kivételével valamennyi terméken vagy annak csomagolásán feltüntették, azonban a gyártó és az importőr adatait jellemzően nem tüntették fel. A gyártó adatai csak 2 mintán, míg az importőr adatai 7 terméken szerepelt megfelelően.

A vizsgált termékek listája itt található

Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

Share on Tumblr