Minden amire érdemes figyelnünk a nagy karácsonyi rohamban!

Soha nem lehet azt mondani, hogy a karácsonyi időszak nagybevásárlásainak idején haszontalan lenne a hatósági tájékoztatás a tekintetben, hogy mire ügyeljenek elsősorban a vásárlók. Amellett, hogy természetesen mindenki boldog, nyugodt, és nem kellemetlen meglepetésekkel teli ünnepet szeretne, nem árt odafigyelni arra, hogy ne megszokásból, automatikusan vásároljunk. Hogy ne hagyjuk magunkat a tömeggel sodródni és megfelelő körültekintés nélkül vásárolni. Az ajándék értékéhez hozzáadódik, ha megfelelő gondossággal, előzetes tájékozódással igyekszünk kiválasztani szeretteinknek az ajándékot.

Hasznos tanácsok a gondtalan karácsonyi ünnepléshez:

 • A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy az ő üzletében vásároltuk a terméket.
 • Minden esetben ellenőrizze, hogy a számlán valóban a termékkel kapcsolatban feltüntetett ár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e.
 • Minden esetben ellenőrizze, hogy valóban nyugtát kapott-e, ugyanis több panasz szerint a számológépből nyomtatott szalag kerül átadásra nyugta helyett, amin nem szerepel pontosan sem az, hogy mit vettek, sem a kereskedő megnevezése.
 • Élelmiszer vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizze a minőségmegőrzési / fogyaszthatósági idő lejártát.
 • Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni, ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk!
 • Élő fa vásárlása esetén csak frisset válasszunk, ám azt is tartsuk vízben és minél távolabb a fűtőtesttől vagy a kandallótól. Ha a műfenyő mellett döntünk, lehetőleg tűzálló fajtát válasszunk, amely jóval ellenállóbb a hőnek.
 • Ellenőrizze vásárlás előtt, hogy a nem élelmiszer jellegű termék nem szerepel-e a letiltott termékek listáján (www.piacfelugyelet.hu), vagy az EU-ban a RAPEX rendszerben.
 • Ha a CE jelölés nincs feltüntetve a karácsonyfafüzéren, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy az nem megfelelően biztonságos termék, ugyanis ezt ugyanis kötelező feltüntetni a karácsonyfaégőkön.
 • Ha kültéri fényfüzért vesz, előtte ellenőrizze az IP számot, kültéri célra szánt termék esetében a második számjegynek legalább 1-esnek kell lennie, tehát 0 nem lehet.
 • Ha a fényfüzér IP számában „0” található, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültérre akkor sem szabad megvenni, ha az betűkkel rá van írva.
 • Kötelező, egy éves jótállás vonatkozik 10.000,-Ft-os vételár felett pl. a következő termékekre: hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi, konyhai kisgépek, gyermekgondozási cikkek (pl. különösen pelenkázó-, illetve mosdató-állvány, babakocsi, magas- és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés;), órák és ékszerek.
 • 10.000,-Ft-os vételár alatt nem jótállás, hanem két éves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre.
 • Kisgyermekes ismerősnek ne adjon ajándékba élelmiszert formázó termékeket (pl. szappan, gyertya, fürdőgolyó), mivel a termékből könnyen lehasítható kis paraffindarabok az emberi szervezetbe kerülve fulladást vagy emésztőszervi elzáródást okozhatnak.
 • Amennyiben a karácsonyfafüzér vezetékének keskeny a keresztmetszete, ne vegye meg, mivel a vékony vezeték tűzveszélyességet feltételez.
 • A csatlakozó dugó mérete és minősége, valamint a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet a karácsonyfaégőknél. A legjobb, ha olyan fényfüzért választ, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI jel.
 • A pénztárnál figyeljen arra is, hogy az eladó a meghirdetett, vagy a tájékoztatón szereplő áron számolja-e az árut. Ha eltérést tapasztal, még lehetőleg a pénztárnál jelezze.
 • Több eladási ár együttes feltüntetése esetén mindenkor a legalacsonyabb ár felszámítására kötelezett a kereskedő. A magasabb ár felszámítását már lehetőleg a pénztárnál, vagy az ügyfélszolgálaton jelezze.
 • 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat.
 • Játék vásárlása esetén vegye komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Győződjön meg róla, hogy a játék megfelel a gyermek korának, természetének.

Nagy valószínűséggel az idei évben már a fogyasztók jelentős százaléka tervezi netes értékesítési csatornán keresztül elintézni a karácsonyi vásárlást vagy annak egy részét. Az ünnep gondtalan megélése érdekében kellően körültekintően szükséges azonban eljárni netes vásárlás esetén.

Karácsonyi online vásárlási tippek:

 • Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak itt használt jelszót választani. A jelszó legyen biztonságos: álljon legalább 10 karakterből, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és írásjeleket.
 • Figyeljen arra, hogy milyen személyes adatokat ad meg a vásárlás során.
 • A netes vásárlás során lehetőleg ne olyan bankkártyával fizessen, amelyik a fő bankszámlájához kapcsolódik. Egy hitelkártya használata, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvétel biztonságosabb megoldást jelent.
 • Lehetőleg olyan webáruházból vásároljon, ahol lehet utánvétellel is fizetni, így nem fordulhat elő, hogy az előre kifizetett termék sosem érkezik meg.
 • Óvatosan kezelje az e-mailben érkező akciós ajánlatokat. Az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha e-mailben kap karácsonyi ajánlatot, mindenképpen győződjön meg arról, hogy a link valóban az adott bolt honlapjára vezet.
 • Ha egy új, az Ön számára ismeretlen webáruházban vásárolna, keressen rá a bolt nevére az interneten és a fórumokban. Ha túl sok reklamációt talál, inkább ne vásároljon az oldalon.
 • A vásárlás előtt mérje fel, hogy az adott boltot el tudja-e érni szükség esetén telefonon, illetve van-e mód a személyes reklamációra.
 • Ha egy honlapon csupa olyan akciós árat talál, mely hihetetlenül olcsónak tűnik, az valóban az is, hihetetlen. Mielőtt a termék árát előre kifizetné, feltétlenül nézze meg más webáruházakban is az adott termék árát összehasonlításul. A rendkívül alacsony ár jelentheti azt, hogy a kereskedő azt csak csalogató reklámnak szánja, és az Ön megrendelése után levélben közli, hogy az adott termék elfogyott, de ajánlhat helyette egy másikat, amely természetesen drágább.
 • A vásárlási döntés meghozatalakor a fogyasztó számára általában az elsődleges szempont a termék ára. Ezért a vásárlás során figyeljen arra, hogy szerepel-e megfelelően az oldalon a termék ára, illetve hogy a feltüntetett ár valamennyi fizetendő tételt tartalmaz-e (így például áfa, szállítási díj, egyéb járulékos költségek). Számoljon továbbá a szállítási költség tényezőjével, mely a távolságtól és a szállítási módtól is függ. Felmerülhet továbbá csomagolási, díszcsomagolási költség is, melyről a vállalkozásnak előzetesen kell tájékoztatnia a vásárlót.
 • Külföldről rendelt termék esetében számítson arra, hogy a fogyasztó által ténylegesen fizetendő összeg eltérhet az előzetesen kalkulált összegtől, melyre egyrészt az árfolyam-ingadozás adhat okot, másrészt nem mindig egyértelmű, hogy az adót vagy egyéb díjat (például a Norvégiából való megrendelésnél a vámkezelésért) külön számítják-e fel a termék vételára mellett. Erről érdemes előzetesen tájékozódnia.
 • Előfordulhat olyan eset is külföldi webáruházból történő vásárlás esetén, hogy a hitelkártya-használatért extra költséget (a vételár 1,25 százalékát) számolnak fel amiatt, hogy külföldi kártyát használtak. Erről az extra költségről előfordulhat, hogy nem kap előzetes tájékoztatást a vásárló, ezért kétség esetén kérdezzen rá a megrendelés elküldése előtt.

Az ünnepekhez, ajándékvásárláshoz, és a szilveszteri szórakozáshoz kapcsolódó tudnivalók összegyűjtve megtalálhatók a www.nfh.hu oldal Tudástár / Karácsony előtt és után menüpont alatt, vagy a következő linkre kattintva: http://www.nfh.hu/node/11194

Share on Tumblr