Szilveszterkor is legyünk körültekintőek a pirotechnikai termékek használata során

Ünnepekkor, elsősorban a szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. A legfontosabb tudnivaló: magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, és nem használhat! Az év utolsó napján mindenki önfeledten szeretne szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. Néhány egyszerű tanács megfogadásával azonban megelőzhetőek lennének a későbbi kisebb-nagyobb balesetek.

Legfontosabb alapszabály, hogy pirotechnikai termékeket kizárólag szaküzletben vásároljunk, és ne az utcai árustól, vagy a piacon! Pirotechnikai termékekhez használati és kezelési útmutatót kötelező mellékelni. A terméken magyar nyelvű, jól olvasható címkének kell szerepelnie. Győződjünk meg arról, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés. A CE-jelölést jól látható, könnyen olvasható és maradandó módon kell a pirotechnikai terméken, vagy ha ez nem lehetséges, a pirotechnikai termékhez rögzített azonosító táblán vagy a csomagoláson elhelyezni.

A pirotechnikai terméket be kell sorolni különböző számú pirotechnikai osztályba. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, mint például a tortagyertya vagy csillagszóró. A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár. Az ilyen besorolású tűzijátékot csak év végén (dec. 28 és 31-e között) veheti meg engedély nélkül a nagykorú személy, és a fel nem használt, vagy hibás termékeket a fogyasztónak kötelessége január 5-ig visszavinni a forgalmazóhoz. A bolt pedig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Érdemes tudni, mikor használhatjuk a pirotechnikai termékeket, ugyanis a fogyasztó az utcákon, vagy például szabadidő eltöltésére szolgáló területeken kizárólag december 31-én 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamon belül használhatja a 3-mas kategóriájú pirotechnikai termékeket. Az 1-es és 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékek december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között használhatók fel közterületen.


12 jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

 1. Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon! Ne vásároljon lejárt felhasználhatósági idejű terméket!
 2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
 3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
 4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a terméket!
 5. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
 6. Kézben tartva ne hozza működésbe a tűzijátékot, és ne hajoljon fölé!
 7. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!
 8. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel. Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyeljen rá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.
 9. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
 10. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazóhoz!
 11. A petárda birtoklása és felhasználása tiltott!
 12. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természetet!

 

Békés, sikerekben és
egészségben gazdag
boldog új évet kívánunk!

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr