Megnyitott az NFH fenntarthatósági és egészségtudatos bemutatóterme

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évente több alkalommal laboratóriumi nyílt napokat szervez diákoknak. A decemberi nyílt nap abból a szempontból volt különleges, hogy a látogatók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer- és Vegyipari, valamint Mechanikai és Villamos Laboratóriuma után megtekinthették az újonnan megnyílt fenntarthatósági és egészségtudatos bemutatótermet is. 2015. december 16-án az Élelmiszer- és Vegyipari, valamint Mechanikai és Villamos Laboratórium nyílt napot tartott a budapesti Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola két osztálya számára.

Az Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban a diákoknak bemutatásra kerültek különböző mérési technikák, tájékoztatták a diákokat az egészségtudatossággal és fenntartható fogyasztással kapcsolatos vizsgálatok laborvizsgálati eredményekről. Elsőként ismertették a kereskedelemben kapható élelmiszerek és háztartás-vegyipari termékekre jellemző előírásokat. Megbeszélték az összetevők pontos, előírásoknak megfelelő alkalmazását, és bővebben kitértek az allergén anyagokat érintő szabályozásokra.

Ezek után a kromatográfiával, azon belül a gázkromatográfiával és a nagynyomású folyadékkromatográfiával történő vizsgálatok kerültek bemutatásra. A szakemberek ismertették a módszer elvét, a vizsgált termékcsoportokat, valamint azt, hogy a fent megnevezett technikák segítségével milyen paramétereket lehet meghatározni. A diákok az élelmiszervizsgálatokról érdeklődtek leginkább, ezért az étrend-kiegészítők (vitamintartalom), „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek (laktóztartalom, tartósítószer tartalom) mérési módszerét és mérési eredményeit mutatták be részükre részletesen. A dohányvizsgáló laboratóriumban bemutatásra került a dohánytermékek vizsgálata, szó került az egészségtudatosságról.

A Mechanikai és Villamos Laboratóriumban az érdeklődők megismerkedhettek a labor fő feladatával, amely a termékbiztonsági vizsgálatok végzése. Ezen vizsgálatok célja annak megállapítása, hogy a termék okozhat-e sérülést vagy tüzet. A látogatás alkalmával szó volt néhány konkrét termék jellemző veszélyforrásáról, amelyhez kapcsolódóan bemutattuk a veszélyforrás megállapításához szükséges vizsgálatokat is.

A diákok ezt követően megtekintették az újonnan megnyílt fenntarthatósági és egészségtudatos bemutatótermet, amelyet az NFH a KEOP-6.4.0/14-2015-0001 számú, „Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül” elnevezésű, valamint a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” elnevezésű kiemelt projektjei során keletkezett szemléltető eszközökkel rendezett be.

Az interaktív játékokkal és installációkkal berendezett szobában megtekinthető, hogy minden vásárlás egy döntés: a mi felelősségünk, hogy e döntéssel megóvjuk-e saját egészségünket és a környezetet. A látogatók kiszámolták ökológiai lábnyomukat, játszottak az egészségtudatos társasjátékkal, címketotót töltöttek ki és megpörgették a szerencsekereket. Az installációk jól szemléltetik, hogy miért érdemes a kevésbé csomagolt terméket választani, illetve játékos formában felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

Az ingyenesen elvihető kiadványok arra ösztönöznek, hogy válasszunk biotermékeket, takarékoskodjunk az erőforrásokkal, használjunk környezetbarát tisztítószereket, válasszunk kevésbé csomagolt terméket. A kiadványok között találhatóak az NFH laboratóriumi vizsgálatait és a kérdőíves kutatások eredményeit bemutató tájékoztató füzetek, valamint a diákok és tanárok részére szóló „Válassz okosan” füzetek.

A tanulók és kísérő tanáraik is érdekesnek, hasznosnak ítélték a látogatást, sok kérdést tettek fel, és nagyfokú érdeklődést mutattak a laboratóriumok és a bemutatóterem iránt.

 

Amennyiben az Ön iskoláját is érdekli egy teljes körű laborlátogatás, vagy szeretné megtekinteni a fenntarthatósági és egészségtudatos bemutatótermet, az alábbi elérhetőségeken tud időpontot egyeztetni kollégáinkkal:

Élelmiszer- és Vegyipari Laboratórium:

Jakab Krisztina: k.jakab@nfh.hu,

László Erzsébet: laszlo.erzsebet@nfh.hu

Mechanikai és Villamos Laboratórium:

Pokorni Zoltán: z.pokorni@nfh.hu.

 

 

Share on Tumblr