Észt piacfelügyeleti szakértők látogatása az NFH-nál

A Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség (Chafea, Luxembourg) évente szakértőcsere programokat hirdet meg a GPSD szakbizottságban (General Product Safety Directive-Általános Termékbiztonsági Irányelv) résztvevő tagállami, illetve Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó, kijelölt piacfelügyeleti társhatóságok részére. A csereprogram keretében a piacfelügyeleti szakértők más tagállamok társszerveinél tehetnek pár napos látogatást, hogy megismerkedjenek az adott szervezet működésével és a nemzeti piacfelügyeleti intézményrendszerrel.

A csereprogram legfontosabb célja a társszerv legjobb gyakorlatainak megismerése, a szakmai tudásmegosztás és a tapasztalatcsere a fogadó és a látogató intézmény munkatársai között. A csereprogram eredményességét bizonyítja, hogy az elmúlt három évben küldőként vagy fogadóként összesen huszonegy ország vett benne részt.

A GPSD szakbizottság szakértőcsere-programjának köszönhetően Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál 2015. október 26. és 29. között az Észt Fogyasztóvédelmi Hatóság (Consumer Protection Board of Estonia) három piacfelügyelettel foglalkozó munkatársa tett látogatást.

Az egyhetes szakmai program során a résztvevők mélyrehatóan megismerték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság piacfelügyeleti és fogyasztóvédelmi tevékenységét. Az elméleti általános, illetve termék specifikus piacfelügyeleti alapozó ismeretek bemutatását követően a résztvevők látogatást tettek az NFH akkreditált laboratóriumaiba is.

Ezen túlmenően az észt kollégák bepillantást nyertek a Hatóság és a Nemzeti Adó és Vámhivatal között évek óta működő hatékony, - a nem biztonságos termékek kiszűrése érdekében- végzett együttműködésének elméleti és gyakorlati mechanizmusaira is.

 

Share on Tumblr