Sajtóközlemény: Szójamentes, laktózmentes, gluténmentes jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a hatóság

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y         

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú
kiemelt projekt keretében lefolytatott vizsgálat
"Mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek vizsgálata

 

„Szójamentes”, „laktózmentes”, „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a megtévesztő jelölés tükrében. A vizsgálat célja az volt, hogy a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásnak, illetve az élelmiszerek címkéjén a gyártó által feltüntetett adatoknak, tekintettel arra, hogy a fogyasztók az említett termékek vásárlásakor meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel kizárólag az élelmiszer jelölésében feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést. A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” kiemelt projekt részeként valósult meg.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma laktóz-, szója- és gluténmentes jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a megtévesztő jelölés tükrében, hiszen napjainkban egyre több allergiás megbetegedés diagnosztizálható világszerte a lakosság körében, valamint egyre nagyobb gyakorissággal fordul elő a laktóz- (azaz tejcukor), valamint a gluténérzékenység.


Ezek hátterében számos befolyásoló tényező állhat, mint például szójaallergia esetén az idegen fehérje korai bevitele a szervezetbe, az anyatejes táplálás korai elhagyása, örökletes hajlam, stb.

A szójaallergiában, illetve a laktóz- és/vagy gluténérzékenységben szenvedő fogyasztók különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoport, hiszen kizárólag a címkén jelöltek alapján döntenek arról, hogy a kiválasztott élelmiszer számukra fogyasztható-e vagy sem.

Összesen 49-féle mintát vizsgáltak meg a szakemberek az akkreditált laboratóriumban- 18-féle „laktózmentes”, 22-féle „gluténmentes”, és 16-féle olyan terméket, amely - a címke jelölése szerint - nem tartalmaz szóját.

A laktóz (azaz tejcukor)-érzékenység az esetek többségében nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes a szervezet a laktóz bontására, hanem a rendelkezésre álló tejcukor-bontó enzim (laktáz) mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetbe juttatott tejcukor teljes mennyiségét lebontsa. A tejcukor-érzékenység kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket (tejtermékek, tej, vagy ezeket tartalmazó élelmiszerek) kivonjuk az étrendből, de manapság az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. „Laktózmentes” jelöléssel ellátott élelmiszer laktóztartalma – az élelmiszerek címkéjén feltüntetett értékek szerint – általában legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3) laktóztartalom.

A vizsgált termékek többsége megfelelt, ugyanis a laktóz tartalom nem volt jelen a címkén feltüntetett értéknél nagyobb mennyiségben; egy termék, a Magic Milk Laktózmentes Habtejszín (UHT) (Minőségmegőrzési idő (nap/hónap/év) a tételazonosítóval: 06.11.2015 LK23015-1) laktóztartalma (0,12 g/100 g) haladta meg a címkén jelölt 0,1g/100 g értéket.

Szintén gyakran előforduló étel-intolerancia a lakosság körében a gluténérzékenység. A gluténérzékenységben (cöliákia) szenvedők szintén kizárólag a termékcímke alapján tudnak tájékozódni arról, hogy az adott élelmiszer fogyasztható-e számukra. A vonatkozó uniós jogszabályok alapján „gluténmentesnek” abban az esetben nevezhető az élelmiszer, amennyiben gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget. A vizsgálat eredményeként megállapításra került, hogy egy termék, a Glutenix gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék (Minőségmegőrzési idő a tételazonosítóval: 31082017- -173) gluténtartalma (33,96 mg/kg) meghaladta a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket.

Szójaallergia esetén fontos a szigorú, szójamentes diéta folyamatos betartása. E tekintetben különösen fontos a fogyasztó számára, hogy amennyiben egy termék szóját tartalmaz, az mindenképpen fel legyen tüntetve az összetevők között. Szóját például nagy gyakorisággal tartalmaznak a hústermékek, illetve húskészítmények. Az élelmiszerek jelölését érintő szabályozás szerint – az allergénekre vonatkozó általános jelölési kötelezettség miatt – a szójababot tartalmazó termékek jelölésében is kötelező feltüntetni a szója jelenlétét. A vizsgált termékek közül, valamennyi megfelelt a címkén jelölteknek.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/mentes_jelolesu_tablazat.pdf


A vizsgálatról készült videó pedig itt található:

https://youtu.be/kNgUXv8_FGQ

 

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Bővebb információ a projektről a www.nfh.hu oldalon olvasható.

 

További információk a sajtó képviselői részére:

Telefonon: Vermes Bella; 70/436-0733
E-mail-en: kapcsolat@nfh.hu

 

 

 

 

Kategória: 
Share on Tumblr