Országjárás a békéltető testületeknél – Heves megye

A Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek látogatásának következő állomása a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület volt. Nagyon fontos változás az Országgyűlés által nemrégiben életre hívott fogyasztóvédelmi törvény módosítása, amely kötelezővé tette a vállalkozások képviselőinek személyes megjelenését a fogyasztói jogvitákat kezelő békéltető testület eljárásaiban – közölte a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára az esemény sajtótájékoztatóján Egerben.

Koszorús László a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az elfogadott jogszabály azért jelentős a fogyasztók számára, mert a vállalkozásoknak az elmúlt 15 évben nem volt kötelező részt venniük a békéltető megbeszéléseken, emiatt évente több ezer ember nem tudta rendezni problémáját. A helyettes államtitkár a megyében élőket is arra biztatta, hogy kis értékű, pár ezer forintos termékekkel kapcsolatos panaszaikkal is forduljanak bizalommal a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testülethez.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: Heves megyében 20 ezer szolgáltató és vállalkozó működik, de csak néhány ezrelékükkel szemben érkezik panasz. A megyében a legtöbb fogyasztói probléma lábbelikkel, tévékészülékekkel, internet és telefonszolgáltatással kapcsolatban keletkezik. A HKIK tájékoztatása szerint a békéltető testület segítségével az esetek többségében a felek hamarabb egyezségre jutnak, még a hivatalos meghallgatás előtt. A kamara egyik fő feladata, hogy elősegítse a tudatos fogyasztói magatartást és népszerűsítse a jogszerű, jogtartó magatartást. E célok érdekében hozta létre 2011-ben a Korrekt Partner védjegyet, amelyet mára 175 cég nyert el a megyében.

Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Peller Péter titkárságvezető, Keszthelyi Nikoletta a békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő és dr. Embersics Judit szakértő a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Fülöp Gábor főtitkárral, Dr. Gordos Csaba, Heves megyei békéltető testületi elnökkel, és a testületi tagokkal találkozott. A megbeszélés témája a Békéltető Testület működése, a testület gyakorlata és tapasztalatai voltak a helyi fogyasztói magatartás viszonylatában. Ezen felül szó esett a fogyasztóvédelem hazai helyzetéről, a fogyasztóvédelmi törvény jogharmonizációs célokat szolgáló módosításáról és a költségvetési támogatás elosztásával kapcsolatos gyakorlatról, valamint a kamara és békéltető testület viszonyáról.

Fülöp Gábor főtitkár köszöntötte a Helyettes Államtitkárság munkatársait, bemutatta a kamara fő feladatait és a fogyasztói bizalom erősítését szolgáló programjait. A megbeszélésen Koszorús László helyettes államtitkár beszámolt az elmúlt időszak fogyasztóvédelmet érintő változásairól, valamint az elkövetkezendő időszakkal összefüggő irányokról, Keszthelyi Nikoletta békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő röviden ismertette a fogyasztóvédelmi törvény változását.

A testületi tagok üdvözölték a fogyasztóvédelmi törvény módosításának céljait, azaz a békéltető testületek szerepének erősítését, ezzel együtt a magyar vitarendezési kultúra fejlődésének elősegítését. A konzultáció során  a testületi tagok megosztották Helyettes Államtitkárság kollégáival a megyei tapasztalatokat, a testületi munkával kapcsolatos változtatási javaslataikat.

 

forrásanyag: NFM hírlevél, www.egerhirek.hu

 

Share on Tumblr