Szén-monoxid-jelzőket tesztel a fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelem az idén is kiemelt hangsúlyt fektet az emberi életet veszélyeztető, érzékelésre alkalmatlan eszközök kiszűrésére – jelentette ki Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséről szóló tegnapi közös sajtótájékoztatóján. Az eseményen elhangzott, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fogyasztóvédelemmel és a katasztrófavédelemmel közösen elszánt harcot folytat, hogy lehetőleg senki se essen áldozatául a mérgező gáznak. Az államtitkár kiemelte a szén-monoxid-érzékelők fontosságát, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy még ma is sok a megbízhatatlan készülék a boltok polcain. A fogyasztóvédelem tavalyi próbavásárlásaira és ellenőrzéseire emlékeztetve elmondta, akkor negyvenkét termékből mindössze tizenkettő bizonyult kifogástalannak.

Hozzátette: tanácsos mindig tüzeléstechnikai szakboltban megvenni a szén-monoxid-érzékelőt. A döntésben segít, hogy a megbízható termékek listája megtalálható a fogyasztóvédelem weboldalán. Ugyanott elolvasható az is, melyek a használhatatlan eszközök.

A két szervezet közös sajtótájékoztatóját dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet a fűtési szezon október tizenötödiki hivatalos kezdetére. A katasztrófavédelem 2012 óta minden olyan helyszínen szemlét tart, ahová szén-monoxid jelenléte miatt riasztottak tűzoltóegységet.

2012-ben azon lakások közül, ahol a mérgező gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódott, csak tizenhét százalékában volt szén-monoxid-érzékelő. Ez az arány az idén már ötvennyolc százalék, köszönhetően a katasztrófavédelem égisze alatt működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közös kommunikációs és megelőzési kampányának is – fejtette ki a tábornok.

Évről évre mind gyakrabban riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esetekhez. Míg 2012-ben 192, 2013-ban 342, tavaly már 430, az idén pedig csak október közepéig már 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat a veszélyes gáz miatt. Ahogy nő az esetek száma, úgy emelkedik a sérülteké is: 2012-ben 235-en, 2013-ban 375-en, tavaly 355-en, az idén eddig 220-an szenvedtek mérgezést. A szén-monoxid minden évben áldozatokat is szed, 2012-ben 14, 2013-ban 13, tavaly 12, 2015-ben pedig három emberen nem lehetett már segíteni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, Kiss Anita elmondta, a hatóság által elvégzett teszteken megbukott érzékelők egy része nem jelezte a szén-monoxid életre is veszélyes koncentrációját, míg a többi akkor is jelzett, amikor nem volt gáz a környezetében.

A szóvivő külön kiemelte, hogy ezeknek a termékeknek szavatossági ideje van, amelynek lejártát követően újat kell vásárolni. A készülékeket érdemes időközönként tesztelni is, azonban semmiképpen sem házilag, cigarettafüsttel, netán kipufogógázzal, mert ezektől az érzékelő szenzorja elszennyeződik, a készülék használhatatlanná válik. Az érzékelőt egyébként, folytatta a szóvivő, szemmagasságban, a tűzzel működő fűtőeszköztől egy méterre, lehetőleg nem sarokban kell elhelyezni ahhoz, hogy az a legnagyobb biztonságot nyújtsa.

  • Szén-monoxid-érzékelők pozitív listája letölthető: >>innen<<
  • Szén-monoxid-érzékelők negatív listája letölthető: >>innen<<

forrás: http://www.kormany.hu/hu/

 

 

Share on Tumblr