Hajdúszoboszló is fogyasztóbarát város

A fürdőváros nem csak a vendégéjszakák magas számával, hanem néhány hete hivatalos dokumentummal is bizonyíthatja, hogy fogyasztóbarát település. A címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton nyerték el, az oklevelet pedig a város emléknapján, a Hajdúk letelepítésének 409. évfordulóján rendezett ünnepségen adta át Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. A „Fogyasztóbarát Település” megtisztelő címmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a települések hozzáállását és a fogyasztók helyzetének javításáért tett intézkedéseit kívánja értékelni, amelyekkel a fogyasztóbarát szemlélet általánossá válásához járulnak hozzá a területükön működő vállalkozások között.

A cím megpályázását az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) helyi szervezete kezdeményezte. Elnökük, Káposztás István az elismerés kapcsán elmondta, hogy az egyesület nyolc éve szervezi rendszeresen a tudatos vásárlók, utóbb pedig a tudatos eladók fórumát – helyi cég- és intézményvezetők, illetve szakhatóságok közreműködésével. Számos eszközt megragadnak arra, hogy a vásárlók figyelmét felhívják fontos tudnivalókra, illetve a jogaikra, a vállakozások képviselőit pedig arra, hogyan lehetnek még inkább tekintettel a fogyasztók igényeire. Kiemelte, hogy minden szankciónál eredményesebb, ha a fogyasztó és az eladó/szolgáltató nyitott a kommunikációra: a vevő tegye szóvá, ha elégedetlen, az eladó pedig fogadja azt figyelmesen, türelemmel.

A városban sokféle módon tetten érhető a törekvés a vevők/eladók tudatosságának növelésre. Például középiskolás diákok készülnek fel fogyasztóvédelmi témájú előadásokra, s vetélkedőket is rendeznek számukra. A helyi újság és televízió a híreivel, a fogyasztóvédelmi egyesület a minden nap elérhető telefonos tanácsadásával segíti az ügyet, különös tekintettel a termékbemutatókra. Káposztás István szerint még bőven van mit tenni, de az eddigi igyekezetnek már feltehetően része van abban, hogy Szoboszlón jól érzik magukat a vendégek, és a sokat fejlődött kereskedelmi egységek nem csak a megjelenésükben, hanem a működésükben is egyre színvonalasabbak.

A Fogyasztóbarát Település cím pályázati feltételeiről itt olvashat.

forrásanyag: http://www.haon.hu/

Share on Tumblr