Mikrohullámú sütők vizsgálata

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Mikrohullámú sütőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium szakemberei azt ellenőrizték, hogy a mikrohullámú sütők teljesítményfelvétele, készenléti állapotban megfelel-e az előírásoknak. Hét vizsgált termék közül egyről derült ki, hogy nem az előírásoknak megfelelően készült.

Készenléti üzemmódban van egy készülék, amikor nem használjuk, de az továbbra is áram alatt van, (tehát ha nem húzzuk ki a konnektorból). Ilyenkor kizárólag bizonyos funkciókat látnak el a készülékek (például mutatják az időt), de mivel áram alatt vannak, fogyasztják az energiát.

A környezet védelme érdekében az Európai Bizottság - az alábbi táblázatban megadott időpontoktól forgalomba hozott készülékeknél - funkciótól függően 1.00 illetve 0,50 W-ban maximalizálta a készenléti teljesítményfelvételt. A táblázatban is látszik, hogy más szabályok vonatkoznak a 2010 és 2013 között, illetve a 2013 után forgalomba hozott mikrohullámú sütőkre.

A követelmények röviden összefoglalva a következő táblázatban láthatók:

Az ellenőrzésben részt vevő kormányhivatalok 7 db olyan mikrohullámú sütőből vettek mintát, amelyek készenléti üzemmóddal is rendelkeznek, illetve a magyarországi áruházláncokban kaphatóak. A vizsgált termékek közül az Orion, OM-5121D modellszámú kombinált mikrohullámú sütő nem felelt meg az előírásoknak, mert a teljesítményfelvétele készenléti üzemmódban meghaladja a megengedett értéket, illetve az előírás ellenére a mikrohullámú sütő nem rendelkezik energiagazdálkodási funkcióval. A termék forgalmazása így nem jogszerű, az eljárás folyamatban van.
 

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/mikrosutok_teljesitmeny_tablazat.pdf

 

 

 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

Share on Tumblr