Kaposvárra gördült be az NFH felvilágosító kamionja

A környezettudatos gondolkodás és a fogyasztói magatartás erősítését célozta meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság KEOP-6.4.0/14-2015-0001 „Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül” elnevezésű projekt keretében indított felvilágosító kampánya. Hazánkban 37 településen tartják meg a rendezvényt, Kaposváron múlt csütörtökön várták az érdeklődőket.

Hatalmas kamion gördült be a Berzsenyi utcai parkolóba, ahol az előadott tájékoztatás keretében látványosan szemléltették az érdeklődők számára a környezetvédelmi problémákat és a sürgető feladatokat.

Pazarló vízfelhasználás, hatalmas összegeket felemésztő csomagolás, környezetszennyező szállítás: ezek egyre súlyosabb problémát okoznak szerte a világon. Az érdeklődők megtudhatták: egyetlen banán 25 gramm fajlagos szén-dioxid kibocsájtást eredményez, amíg Ecuadorból egy európai kikötőbe szállítják. S arról is értesülhettek, hogy a szállítás nem kizárólag a nagyobb légszennyezés miatt káros, hanem számottevően több csomagolóanyag felhasználással jár.

A kampány részben arra próbálja ráirányítani a figyelmet hogy helyi, a lehető legkisebb szállítási távolságot igénylő terméket részesítsenek előnyben a vevők. A biotermékek vásárlásán kívül például környezetbarát tisztítószerek használatával is sokat tehetünk a fenntartható fogyasztásért. A többi közt totó és interaktív játék is színesítette a kaposvári rendezvényt, s a helyi hipermarketben bemutatót is tartottak a rendezvény munkatársai.

– Sokat tehetünk a környezetünkért, döntő, hogy a fiatalok minél több jó példát lássanak – mondta Horváth Sándorné kadarkúti nyugdíjas, aki másokhoz hasonlóan kitöltötte a 13 kérdésből álló totót. – Sajnos nap, mint nap hallani a környezetrombolásról, elsivatagosodásról, folyók és tengerek szennyezéséről. Ha az emberiség nem figyel, hihetetlenül gyorsan a mostaninál is nagyobb bajba kerülhet.

Pósfai István kaposvári nyugdíjas is örömmel tapasztalta: számos kamasz is felkereste a rendezvényt. A megelőzésre, felvilágosításra szerinte is nagy szükség van.

Amennyiben többet szeretne tudni a kampányról, vagy a további helyszínek felől érdeklődik, tekintse meg a hatóság honlapját (http://www.nfh.hu/node/8495).

Forrás:
http://www.sonline.hu/
http://kapos.hu

További program helyszíneink:

 

Share on Tumblr